Školska godina pod maskama je bila naporna i ostavila je „rupe“ u znanju

23. juna 2021.

Školska godina pod maskama je bila naporna i ostavila je „rupe“ u znanju

Za đake od prvog do sedmog razreda osnovne škole danas je počeo letnji raspust, a osmake, koji su se raspustili pre dve nedelje, čeka jedan od najvažnijih zadataka u životu – polaganje male mature.

Prethodna školska godina bila je naporna kako za učenike i nastavnike, tako i za roditelje, ocenili su gosti emisije Euronews Srbija.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković smtara da je godina pod maskama ostavila rupe u znanju kod učenika.

„Postoje rupe u znanju, kolike će one biti, pokazaće vreme. U narednoj godine se oslanajamo na prethodnu, problem je što imamo ovaku prethodnu godinu. Prvi septembar će biti ključ svega. Tad će moći nešto da se nadoknadi, ne sve, ali može nešto. Ako korona bude ponovo aktuelna, to će biti izgubljene generacije“, rekla je Janković.

Ona je dodala da su deca, nastavnici i roditelji bili pod tolikom količinom stresa, što zbog kovida 19, što zbog nastave, da misli da će se to odraziti na kvalitet stečenog obrazovanja.

„Pojedini đaci se nisu videli od septembra, neki se nisu ni upoznali. Ako i naredna školska godine bude kao ova, to će biti loše“, ocenila je Janković i dodala:

„Roditelji su bili profesori i učenici, oni su imali svoje obaveze, a nisu obučeni za to što ih je čekalo. Oni su sada shvatili kako je nastavnicima i učenicima, prvi put su imali priliku da vide kako je teško učiti i naučiti“.

Sa njom se složila predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić, koja je navela da je kovid 19 uticao na đake.

„Pedagozi i psiholozi su utvrdili da deca koja nisu bila zaintersovana za učenje, nastavila su u tom smeru, ali uticalo je na one koji su voleli da uče. Njih je demotivisalo“, otkrila je Ilić.

Ona je ocenila da je škola u vreme korone izgubila vaspitnu ulogu, koju su, kako je rekla, sada preuzeli roditelji.

„Ovih godinu i po dana će biti veliko i značajno iskustvo za nastavnike, roditelje i decu, u pitanju je period neizvesnosti, nadam se da neće imati negativne posledice na đake i da se neće osetiti u budućnosti. Nije bilo pripreme, pandemija nas je zadesila i bili smo zatečeni. Mnogi profesori su bili pred penzijom, snalazili su se na razne načine“, rekla je Ilić.

Prema njenim rečima, psiholozi i pedagozi će imati mnogo više posle posle korone, jer će „morati da rade i sa decom i sa profsorima“.

Obe gošće složile su se da Srbija ne ulaže dovoljno u obrazovanje.

Autor emisije „Tata ti si lud“ Miša Stojiljković nada se da će deca od 1. septembra krenutu normalno u školu.

„Mnogo je bila izazova, dovijali smo se da pored svakodnevnih obaveza bavimo i školom. Ovaj period obeležilo je snalaženje, prilagođavanje, iscrpljenost svih, pod velikim stresom smo bili. Nadam se kao roditelj da će deca od 1. septembra krenutu normalno u školu, i da će glavna uloga škole biti socijalizacija dece i da će se nastaviti drugarstva koja su prekinuta pre godinu i po dana“, rekao je Stojiljković.

Izvor: Euronews Srbija
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll