ŠTRAJK I PROTEST ZA ODBRANU DOSTOJANSTVA

28. marta 2022.

Proteklih dana bili smo svedoci polemika i razgovora po raznim televizijama i društvenim mrežama na temu organizovanja današnjeg protesta. U svim tim njihovim tumačenjima provlačila su se ista pitanja, zašto baš sad štrajk, kome se obraćamo? I onu čuvenu konstataciju, nije sad vreme za štrajk!

Zar je moguće da se u 2022. godini, nakon svih godina borbe Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za bolji položaj prosvetnog radnika, još uvek postavljaju takva pitanja? Zar je moguće da postoje ljudi koji ne mogu da shvate da je situacija u srpskom obrazovanju teška i da smo mi ti koji želimo da se takve stvari promene.

Mi danas podsećamo vladu Republike Srbije u tehničkom mandatu, kao i predsednika Republike Srbije, na godine lažnih obećanja, o uvođenju platnih razreda, Božićnih nagrada, novom Posebnom kolektivnom ugovoru! Na godine nepravde, koje su učinjene prema prosvetnim radnicima: partijskim zapošljavanjem, neisplaćenom dodatku za IOP, regres i topli obrok. Na godine nazadovanja srpskog obrazovanja, zbog nedovoljnog ulaganja u celokupan obrazovni sistem Republike Srbije.

Mi danas obaveštavamo građane Srbije, da će problemi koji su zadesili srpsku prosvetu, vrlo brzo postati problemi našeg društva na koje će se teško moći uticati. A da li je vreme za štrajk i protest ? Ja kažem, da!

Svaki dan je dobar dan za borbu, za protest, za štrajk kada braniš čast i dostojanstvo, svoje profesije.

Danas su prosvetni radnici na marginama društva, sa kojih sporadičnim dizanjem glave pokušavamo da budemo ponosni. Radimo veoma odgovoran posao koji nije lak, ali izgleda da jedino mi to znamo. Maćehinski odnos vlade republike Srbije i resornog ministarstva prema nama, dovelo nas je da pravdu tražimo na ulici.

Mislili smo da nas od njih više ništa ne može iznenaditi, ali smo se prevarili. Poslednja dešavanja oko Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, zakona o osnovnom obrazovanju i posebnom kolektivnom ugovoru su nas demantovali. Odmah da kažem da pregovora sa Ministarstvom prosvete, nije bilo. Sindikati su na sastanku upoznati sa izmenama zakona, a tek na sajtu Ministarstva smo saznali da postoje zakoni koji nam nisu predočeni.

ZOSOV – u promenjen je član po kojem se obračunava prekonormni rad samo po realizovanom času, a ne preko cele godine kako je bilo do sad Znamo da socijalnog dijaloga odavno nema. Znamo da Vlada i resorno Ministarstvo ne vode računa o zaposlenima u prosveti, ali da ne vode brigu o deci, o našim đacima, to zaista nismo mogli da predpostavimo. Radi se članu Zakona o osnovnom obrazovanju u kojim se ostavlja mogućnost kobinovanja odeljenja od petog do osmog razreda. Spajanjem odeljenja u pitanje se dovodi kvalitet obrazovanja koje svakom detetu garantuje Ustav Republike Srbije.

Deca koja idu u kombinovana odelenja neće imati iste uslove za rad i napredovanje, kao drugari koji u razred idu sa svojim vršnjacima. A mali maturanti ? Šta je sa njima ? Da li iko misli na njih ? Da li će imati dovoljno vremena da se pripreme za polaganje završnog ispita. O tome siguran sam da niko od predlagača nije razmišljao, jer da jeste ne bi ovo napisao. Ovim članom zakona direktno su pogođene male sredine, seoske sredine. Na taj način se gase sela, a svi znamo šta selu znači postojanje škole.

Produženo je važenje Posebnog kolektivnog ugovora. Potpisan je prošlog meseca. Još uvek se čeka potpisivanje Aneksa ugovora koji se nalazi u nadležnim ministarstvima, a koji bi dopunio postojeći kolektivni ugovor.

Jedna od značajnih promena je povećanje koeficijenta za minuli rad sa 0,4 na 0,5 %. Jubilarna nagrada za 40 godina staža. Kao i isplata bolovanja od 100 % za zaposlene koji boluju od malignih bolesti.

Zbog toga zahtevamo:

  1. Da se izvrše promene pomenutih Zakona uz uključivanje socijalnog partnera.
  2. Da se hitno potpiše Aneks Posebnog kolektivnog ugovora.

Vreme u kojem živimo sve više me  podseća na godine koje su pojeli skakavci.

Zato mi ovde nećemo stati! Borba se nastavlja!

NA CRTU IZLAZIMO VEĆ 21. i 31. marta!

Joca Kočić, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll