TEATRALNI HAOS ZVANI MALA MATURA

21. juna 2021.

Još odavno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je ušlo u crvenu zonu svojim hitnim, bitnim dopisima za prosvetne radnike. Ipak, čini se da su svojim novim poduhvatom, nazvanim „pohađanje obuke nastavnika za dežurstvo na Završnom ispitu“, pobedili sami sebe!

O bitnosti same obuke svedoči upravo dato saopštenje ZUOV-a, da će sertifikate o položenoj obuci dostaviti krajem juna (iako se Završni ispit organizuje u periodu od 23. do 25. juna).

Dakle, bez sertifikata će se dežurati na završnom ispitu?!

Ovde, u stvari, nije reč o dodatnom osposobljavanju nastavnika za sprovođenje male mature, već o dodatnoj degradaciji prosvetnih radnika.

Hajde da se uozbiljimo, poštovani ministre! Kad već govorite o odgovornisti dežurnih nastavnike, budite malo i Vi odgovorni. Čuvajte se da Vi ne padnete na maloj maturi! A ne biste bili čak ni prvi…

Što se tiče protekle školske godine, bez prilagođavanja i redukovanja programa, skratili ste vremensku artikulaciju časa; bez opremanja učenika i nastavnika digitalnom tehnologijom, uveli ste hibridnu nastavu; za učenike koji rade po posebnom programu, niste dali nikakvu alternativu; i kada su kafane na kraju proradile, škole
su opet ostale ili bolje reći opet postale „opasna“ sredina da bi se razmatralo vraćanje u normalne tokove rada…

Šta je smisao i svrha pitanja za nastavnike koja vređaju inteligenciju…

Prethodnih dana to se pitaju svi prosvetni radnici koji su „pripremama“ pristupali. A da javnosti bude jasnije, reč je o testu za koji nisu potrebni posebni parametri, niti posebna šifra za pristup. Test sadrži 12 pitanja višestrukog izbora i pitanja su ista za sve nastavnike, polaznike „obuke“, a može se polagati iznova i iznova, sve dok se ne „potrefi“ prava kombinacija. Kuku nama sa Vama!

Kada je stiglo pod naznakom „hitno“ pomislili smo da je reč o nekoj ozbiljnoj obuci. Zahtev za polaganje testa na kraju obuke, opet je delovao kao ozbiljna priča. A izgleda da se opet suočavama sa nečijom neozbiljnošću. Tri od dvanaest pitanja odnosila su se na postupanja sa učenicima u slučaju postojanja „sumnje“ da na završnom ispitu prepisuju ili se dogovaraju!

Činjenica je da mala matura iz godine u godine sve više liči na poraz srpskog obrazovanja, jer ima li veće sramote za nas od stavljanja tih mladih umova u teatralni haos koji se svaki godine pravi oko ovog polaganja.

Nekada je na završni ispit bilo najbitnije poneti znanje, a sada je najbitniji identifikacioni broj. Nekada smo pred početak polaganja motivaciono pripremali učenike, a sada ih prepadamo raznoraznim upozorenjima koja proizilaze iz stručnog uputstva.

Nekada smo vodili računa o tome da li je učenik upisao sve odgovore, a sada vodimo računa o tome da li je odgovor upisan plavom hemijskom olovkom, nikako pišibriši, jer to mastilo „je nestabilno pri zagrevanju“ pa može nestati pri skeniranju.

Blago nama! Da nam svet pozavidi. Imamo skener, al’ zaboravismo na svrhu obrazovanja! Poštovani svi koji ste uključeni u organizaciju polaganja završnog ispita za učenike na kraju osnovnoškolskog obrazovanja, ne trudite se zalud. Ako nešto nije valjalo, onda to nešto treba menjati, a ne uporno insistirati na unapređivanju forme.

Što se zaposlenih tiče, dobili smo novog ministra prosvete, sve ostalo je po starom.

U Kraljevu, 20. juna 2021. godine
Portparol USPRS-a
Marija Stošić
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUST 15 % ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll