TETKICAMA I TOPLI OBROK U MINIMALCU

08. jula 2022.

TETKICAMA I TOPLI OBROK U MINIMALCU: Vrhovni kasacioni sud presudio da se prava u javnom sektoru razlikuju od opšteg režima radnih odnosa

Tetkice i ostali zaposleni u prosveti koji primaju minimalac nemaju pravo da preko tog iznosa dobiju i regres i topli obrok, jer je on već sadržan u njihovom koeficijentu – suština je presude Vrhovnog kasacionog suda, donete u aprilu, koja je početkom nedelje objavljena na sajtu VKS.

Ova odluka VKS sasvim je suprotna onoj donetoj pre dve godine, koja se ticala takođe radnika sa najnižim koeficijentima, samo u zdravstvu.

Sada je Apelacioni sud u Novom Sadu i Osnovni sud u Staroj Pazovi presudio u korist zaposlenih koji su sudskim putem zahtevali naknadu regresa i toplog obroka za period 2018-2021, plus zakonsku zateznu kamatu. Povodom nove presude VKS oglasili su se i prosvetni sindikati, koji najavljuju obraćanje Ustavnom i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

– To je bruka i sramota – kaže Zvonimir Jović, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

– Vrhovni kasacioni sud se izjasnio pre dve godine po tom pitanju o identičnim slučajevima, samo u zdravstvu. A sada, kada je prosveta došla na red, odlučili su drugačije. Isto pitanje, ista situacija, a dve presude. U zdravstvu su obračunali po presudama i novac je već isplaćen.

Borivoje Gajić, zrenjaninski advokat i bivši sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, kaže da je VKS zauzeo stav u skladu sa zakonom. Po njemu, opšti režim radnih odnosa i režim u javnom sektoru razlikuju se. Po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, tvrdi, topli obrok i regres jesu sadržani u koeficijentu. Galimatijas je, po njemu, izazvala baš ta presuda iz 2020.

Vrhovna kasacija je tada presudila u korist tužilje zaposlene u Kliničkom centru Vojvodine, sa minimalnom zaradom, i naložila da joj se isplate troškovi toplog obroka i regresa za period 2012-2015. Posle toga, Apelacioni sud u Novom Sadu počeo je da donosi presude u skladu sa tim mišljenjem.

– Još kao sudija zastupao sam drugačiji stav kada je u pitanju Zakon o platama u javnom sektoru. Osim toga, minimalna zarada nije plata, već socijalna kategorija, i ne može se izjednačiti sa platom. Samo se novosadska apelacija povela za tom jednom odlukom iz 2020. i zato imamo problem – kaže Gajić.

Vlada dotira plate

Plata čistačica u školama je ispod minimalca i ona se dotira – objašnjava Jović. – Topli obrok i regres iznose oko 10.000 dinara, a one rade za oko 12.000. Ukupno prime oko 36.000 dinara, što nemaju po svojim koeficijentima, već razliku dotira Vlada. A kada im se računa penzija, ne računa im se ta minimalna zarada, nego cena rada puta koeficijent.

Odluka VKS još nije pravni stav. Očekuje se da to postane u petak i da kao takva bude objavljena na sajtu suda. Posle toga će se verovatno svi aktuelni postupci isplate obustaviti, a buduće presude doneti u skladu sa stavom VKS.

Izvor: Večernje novosti
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll