Унија синдиката просветних радника Србије у посети Новом Пазару и Тутину

27. јун 2021.

Унија СПРС, 26. јуна 2021. године посетила је општине на југу Србије, где су дочекани с уобичајeним гостопримством и поштовањем, које се препознаје као посебна културолoшка вредност мештанина тога краја. У Новом Пазару дочекали су их представници Бошњачког националног већа, а у Тутину за њих је отворио врата председник општине Салих Хот и директор Техничке школе Хајруш Хот са колегaма, наставницима школе.

У Бошњачком националном већу председница др Јасмина Цурић,  током пријема наших делегата, након представљања рада свога већа и истицања значаја који придају образовању младих, упутила је подршку раду Уније СПРС. Поздравила је залагања Уније СПРС и истакла захвалност што је обраћeнa пажња, кроз укључивање колега из тога краја, чиме је омогућено да се и њихова реч чује о образовним политикама и потребама тога крајa у смислу обезбеђивања квалитетнијег образовања за све народе који живе у Србији.

Јасна Јанковић, председница Уније СПРС, је у свом обраћању указала на значај и потребу заједничког рада и деловања свих нас у обезбеђивању даљег развоја образовног система, чиме би се обезбедила и образовна политика наше земље у смислу остваривања квалитетнијих услова рада, па самим тим и школовања наших најмлађих. На питање о конкретној тренутној подршци већа, Јасна Јанковић је навела и образложила захтев Уније СПРС за смањивањем броја ученика у одељењима.

Председник синдикалне организације Шукру Колукиса из Турске, је по представљању рада њихове синдикалне организације на државном и међународном нивоу, поздравио заједнички рад свих у обезбеђивању образовних политика једне земље. Посебно је захвалан због сарадње које имају наше две земље, Србија и Турска, и што смо сада у прилици да сарађујемо и синдикално. Просветни радници су носиоци образовног система, а кроз нашу размену засигурно водимо путу унапређивања образовања на свим нивоима. Њихов синдикат, попут колега просветних радника свих земаља, разуме да су као професија најодговорнији у држави и друштву и да су увек ту да помогну и помагали су држави у сваком тешком периоду и ситуацији, каква је примера ради била невоља са којом смо се сви подједнако носили током пандемије изазване коронавирусом, али да очекују, траже и бориће се за унапређивање образовних политика, при чему подразумевају и права запослених у образовном сектору, како унутар њега, тако и изван њега, у смислу поштовања које завређују у сваком друштву и држави.

Председник општине Тутин Салих Хот дочекао је руководство Уније СПРС у својим просторијама. Након представљања, у формалном обраћању председник Салих Хот је истакао захвалност општине Тутин, због значаја који Унија СПРС придаје школама и просветним радницима тога краја. Др Имер Адемовић, члан Главног одбора Уније СПРС и истакнути члан њихове заједнице у Тутину, сведочи о тој посебној сарадњи наше синдикалне организације са колегама тога краја. Сваки крај Србије има својих специфичности и услове којима се треба руководити у погледу обезбеђивања образовања и васпитања младих, а кроз деловање просветних радника Тутина унутар синдикалне организације УСПРС, омогућено је да се заједно боримо за квалитетније образовање. Председник општине Тутин Салих Хот истакао је да опшина придаје велики значај образовању младих и да значајно помажу обезбеђивању услова у којима се образовно-васпитни рад одвија у школама, да препознаје и разуме значај рада наше синдикалне организације и понудио своју помоћ и подршку у погледу даљег развоја образовних политика, посебно оних којима би се остварио утицај на квалитет живота и рада мештана  и даљи развој општине.

Председница Уније СПРС, Јасна Јанковић, је исказала захвалност наше синдикалне организације, поводом подршке коју наши чланови и представници синдикалне организације из тог краја, добијају од руководства општине Тутин. Указала је на неке од тренутних активности и акција Уније СПРС, кроз коју се наша синдикална организација бори за обезбеђивање права запослених у образовном сектору и унапређивање образовног система. Конкретно затражила је помоћ и подршку поводом захтева Уније СПРС, који се односи на смањивање броја ученика у одељењима, чиме би се допринело квалитетнијем образовању, али и помогло очувању мањих општина и насељених места од даље миграције и исељавања становништва у веће општине и градове, што је питање и проблем многих општина и места на територији наше земље.

Председник синдикалне организације Шукру Колукиса из Турске, је исказао захвалност пријему и срдачном дочеку од стране домаћина др Имера Адемовића, члана ГО УСПРС и председника општине Тутин Салиха Хота. Изразио је своју радост и позитивне импресије које је стекао након три дана у Србији, кроз посету Врњачкој Бањи, Крушевцу, Новом Пазару и Тутину.

У општини Тутин, у пратњи председника општине Салиха Хота, посетили смо и Техничку школу. Директор школе Хајруш Хот, након формалног пријема руководства Уније СПРС и синдиката Eğitim Bir Sen из Турске, обезбедио је презентацију образовно – васпитног рада школе кроз обилазак и посету већини кабинета школе, опремљених у складу са захтевима образовних профила у којима се млади, ученици те школе, оспособљавају за рад по завршеном школовању. Представници турског синдиката поздравили су приказане методе рада са ученицима, а оно што су по завршеном обиласку питали, је питање које би требало да буде основно у дефинисању образовних профила средње стручних школа и факултета, да ли ће млади имати где да се запосле по завршеном школовању. На то питање, директор Техничке школе у Тутину Хајруш Хот, могао је са поносом да да позитиван одговор, јер је у њиховој општини нарочито развијена дрвна, текстилна и друге индустрије, које запошљавају њихове младе одмах по завршеном школовању.

Др Имер Адемовић је кроз два обраћања у медијима током посете у Новом Пазару и Тутину, захвалио Бошњачком националном већу и општини Тутин, на подршци коју добија као представник УСПРС и помоћ у остваривању синдикалних залагања у борби за унапређивање квалитета образовања и васпитања и права просветних радника.

Повод да у овом моменту руководство Уније СПРС посети ове две опшине је посета делегата синдиката просевете Eğitim Bir Sen из Турске. Ово је већ трећи пут да се синдикат из Турске одазвао позиву наше синдикалне организације, док су делегати нашег синдиката гостовали у Турској четири пута током година. Надамо се да ће се наша сарадња са колегама из Турске и даље развијати у очекиваном смеру, а то је заједничко синдикално деловање у обезбеђивању права запослених у образовном сектору и унапређивање образовног система кроз развијање закона и програма наставе и учења на свим нивоима.

ИНФО УСПРС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll