УНИЈА СПРС – ПРОБЛЕМ МАТЕРИЈАЛНОГ ПОЛОЖАЈА ТРАЈНО РЕШИТИ

28. јануар 2022.

То не треба да буде предизборна ствар, проблем материјалног положаја просветара треба трајно решити. Тражимо повећање плате за 20 посто. Ипак, неопходно је и да се коначно установе платни разреди – тиме ћемо поправити и учинити достојанственијим положај прпсветара“, закључује Јанковић.

Лекари су до државе добили једнократну помоћ од 10.000 динара. Помоћ, само дупло већу сада траже и просветари. Из Министарсва просвете за Нова С кажу да подржавају захтев да и просветни радници добију новчану помоћ државе. Ипак, о томе колика ће та помоћ бити и када би могла да стигне тек треба да се одлучи.

„То ће се разматрати у наредном периоду, у складу са економским могућностима“, кажу у министарству просвете.

Идеју о исплати једнократне помоћи просветарима чули смо од председница Уједињених гранских синдиката Независност Чеданка Андрић. Она је после седнице Социјално-економског савета (СЕС) рекла да је захтев за исплату помоћи део шире иницијативе два репрезентативна синдиката просвете, Независности и Самосталног синдиката, а који се односе на побољшање услова рада просветних радника.

Њена изјава мало је другачија од става који смо добили од Министарства просвете.

„Министар Ружић је рекао да ће предложити да Влада усвоји захтев о исплати 20.000 динара помоћи просветним радницима у складу са могућностима које постоје. Надамо се да ће Влада прихватити тај мали вид сатисфакције, с обзиром на услове рада током пандемије, с којима су били суочени просветни радници“, рекла је Андрић на конференцији за медије после седнице СЕС.

Најавила је да ће та два синдиката поново актуелизовати и питање висине зарада у просвети, уз констатацију да је за тај сектор решење у увођењу платних разреда.

Просветари су од првог јануара добили повишицу од седам посто. Ипак, наставници тврде да то не доприноси правом и постојаном поправљању њиховог положаја.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић, у изјави за Нова ТВ, подсећа да су они још у новембру изашли са предлогом да се за просветаре издвоји 15.000 једнократне помоћи.

„Свака част здравственим радницима, али за две године пандемије и просветари су много понели на својим плећима“, тако коментарише чињеницу да је за здравствене раднике већ издвојено по 10.000 динара за једнократну помоћ.

Ипак, она истиче да једнократна помоћ просветарима не би решила све проблеме.

„То је оно – држи воду док мајстори оду. То не треба да буде предизборна ствар, проблем материјалног положаја просветара треба трајно решити. Тражимо повећање плате за 20 посто. Ипак, неопходно је и да се коначно установе платни разреди – тиме ћемо поправити и учинити достојанственијим положај прпсветара“, закључује Јанковић.

Извор: Нова С




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll