УСПРС у Сремској Митровици

04. јун 2021.

Чланови Председништва УСПРС и ТВ екипе „Просвета има реч“ посетили су Сремску Митровицу 22. маја 2021. године, како би у непосредном разговору са колегама, током обиласка школа и едукативних центара, стекли увид у положај просветних радника и однос надлежних према подручним установама образовања и васпитања.

Читаво подручје Сремске Митровице може се окарактерисати као велика учионица на отвореном, погодна за амбијенталну наставу и учење о историјским сазнањима, али и великом природном богатству и ресурсима којима се тај крај може подичити, а која чине огроман потенцијал и у образовно-васпитном погледу.

У самом центру града налази се Царска палата која носи име по староримском граду Сирмијуму, једном од четири престонице Римског царства. Археолошки локалитет „Сирмијум“ је обезбеђен и просторно уређен да представља најпосећенији визиторски центар, кроз који у години прођу бројни туристи, али је заинтересованост школа из Србије за организованим посетама локалитета сходно едукативном значају испод очекиваног.

Поред Царске палате, налази се Музеј Срема, у кући Бајића из 18. века, у оквиру кога се у Лапидаријуму чувају на отворемом и полупокривином, предмети и ископине из давне прошлости стари и до седам хиљада година, исклесани од камена и дрвета.

Неки од становника Сремске Митровице били су Милева Марић Анштајн, Милан Јовановић Батут, Владислав Поповић, Ивица Ковачић Штифла, Петар Зец, Бранислав Видић, Петар Краљ, Синиша Ковачевић и други, а на све њих чува успомену и Митровачка гимназија, основана пре више од 180 година, тачније давне 1838. године. Као најстарија, али и по бројним резултатима и постигнућима који ученици и наставници ове школе остварују, Митровачка гимназија се издваја као најзначајнија установа образовања и васпитања у Срему.

У непосредној близини Сремске Митровице налази се Специјални резерват природе „Засавица“, који представља право природно богатство када се говори о флори и фауни наше земље. Резерват обухвата површину од скоро 12 квадратних километара, на којему станиште налазе многе аутохтоне врсте говеда, али и других животиња, птица и риба. Од 2004. резерват настањују и породице даброва, које су због скупоценог крзна уништене на територији наше државе пре више од сто година.

Један од волонтера и истакнутих помоћника управе „Засавица“ је и директор ОШ „Добросав Радосављевић – Народ“, Слађан Папић, који је у разговору са представницима УСПРС истакао обострани значај укључивања дела образовног система у рад резервата, како у смислу едукације младих, тако и у смислу очувања вредности коју тај резерват има за државу.

ТВ екипа „Просвета има реч“ посетила је и издвојено одељење основне школе у Засавици 2, четвороразредно комбиновано одељење, које се подједнако сусреће са свим проблемима специфичним за извојена одељења у Србији, а који се односе на техничку и технолошку опремљеност. Иначе школа има довољан број ђака за два учитеља, а ту је и припремно предшколско одељење као гаранција даљег рада и живота сеоске школе.

Још једна средња школа која се својим радом и заслугама ученика и наставника, препознаје и издваја у Сремској Митровици, је Економска школа „9. мај“. Поред бројних награда и признања које освајају ученици на тамичењима, Светосавских повеља уручених од стране Скупштине града Сремске Митровице и другог, оно по чему се ова школа у Србији препознаје као вредност образовног система, је учешће у Еразмус плус пројектима. Својим еко-пројектима школа је аплицирала и добила средства за реализацију међународних пројеката, кроз размену и гостовања у неколико Европских држава.

По снимању емисије „Просвета има реч“ чланови Председништва УСПРС и представници СО Сремска Митровица, су се окупили како би тим поводом уручили признање Добрили Беби Гмизић за деценисјку синдикалну борбу и залагања у обезбеђивању и унапређивању правних регулатива, којима се штите просветни радници у систему образовања и васпитања.

Чланови Председништва УСПРС су са колегама из Сремске Митровице, утврдили актуелне проблеме и дешавања на територији њиховог одбора и договорили кључне акције које ће бити предузете како би се санкционисали негативни ефекти актуелне политике МПНТР по просветне раднике, али и установе образовања и васпитања тога краја.

Портпарол УСПРС
Марија Стошић

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll