УЖИЦЕ – ПРОТЕСТ УСПРС

01. септембар 2022.

Штрајк упозорења у пет средњих и једној основној школи у Ужицу

Према подацима ужичког одбора Уније синдиката просветних радника Србије, током данашњег штрајка упозорења наставника, часови су били скраћени на 30 минута у пет средњих и једној основној школи у Ужицу.

Бранко Николић, председник Градског одбора тог синдиката, саопштио је да су сви наставници у штрајку у Медицинској школи, као и део њихових колега у Ужичкој гимназији, Економској и Уметничкој школи, Техничкој школи „Радоје Љубичић“ и Првој основној школи краља Петра ИИ.

Њима су се, додао је, придружио и део колега које нису чланови Уније, а потом додао да наставници који су у штрајку нису трпели притиске директора.

„Молим родитеље за разумевање, јер је наш протест у интересу све деце и будућности Србије“, поручио Николић и додао да се „наставници не боре само за веће плате, него и за боље услове за образовање деце“.

Он је подетио на то да су захтеву Уније повећање зарада свим запосленима у просвети за 20 одсто и исплата дуговања од по 50.000 динара, смањење броја ученика у одељењима са садашњих 30 на 24 ученика, као и промене закона, правилника и упустава у просвети и социјални дијалог са представницима власти.

О критикама штрајка у делу јавности, казао је да „просветни радници не траже само веће плате, већ и боље услове рада како би квалитетније обављали свој посао у интересу целог друштва, деце, њихових породица и родитеља, али и будућих просветих радика“.

За најављено повећање плата у просвети за 12 одсто, рекао је да је „тај проценат, због поскупљења, инфлација већ појела“.

Ефекти досадашњих штрајкова

„Досадашњим штрајковима нисмо постигли скоро ништа, али дижемо глас и очекујемо да ће се нешто догодити. По закону, не можемо потпуно да обуставимо рад, али ако су сви у Србији чули да штрајкујемо, то је чула и влада која се годинама оглушава на наше захтеве. Бојим се да се и сада ништа битно неће догодитии, али не ћутимо“, казао је Николић.

Извор: Данас
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll