UŽICE – PROTEST USPRS

01. septembra 2022.

Štrajk upozorenja u pet srednjih i jednoj osnovnoj školi u Užicu

Prema podacima užičkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, tokom današnjeg štrajka upozorenja nastavnika, časovi su bili skraćeni na 30 minuta u pet srednjih i jednoj osnovnoj školi u Užicu.

Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora tog sindikata, saopštio je da su svi nastavnici u štrajku u Medicinskoj školi, kao i deo njihovih kolega u Užičkoj gimnaziji, Ekonomskoj i Umetničkoj školi, Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ i Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II.

Njima su se, dodao je, pridružio i deo kolega koje nisu članovi Unije, a potom dodao da nastavnici koji su u štrajku nisu trpeli pritiske direktora.

„Molim roditelje za razumevanje, jer je naš protest u interesu sve dece i budućnosti Srbije“, poručio Nikolić i dodao da se „nastavnici ne bore samo za veće plate, nego i za bolje uslove za obrazovanje dece“.

On je podetio na to da su zahtevu Unije povećanje zarada svim zaposlenima u prosveti za 20 odsto i isplata dugovanja od po 50.000 dinara, smanjenje broja učenika u odeljenjima sa sadašnjih 30 na 24 učenika, kao i promene zakona, pravilnika i upustava u prosveti i socijalni dijalog sa predstavnicima vlasti.

O kritikama štrajka u delu javnosti, kazao je da „prosvetni radnici ne traže samo veće plate, već i bolje uslove rada kako bi kvalitetnije obavljali svoj posao u interesu celog društva, dece, njihovih porodica i roditelja, ali i budućih prosvetih radika“.

Za najavljeno povećanje plata u prosveti za 12 odsto, rekao je da je „taj procenat, zbog poskupljenja, inflacija već pojela“.

Efekti dosadašnjih štrajkova

„Dosadašnjim štrajkovima nismo postigli skoro ništa, ali dižemo glas i očekujemo da će se nešto dogoditi. Po zakonu, ne možemo potpuno da obustavimo rad, ali ako su svi u Srbiji čuli da štrajkujemo, to je čula i vlada koja se godinama oglušava na naše zahteve. Bojim se da se i sada ništa bitno neće dogoditii, ali ne ćutimo“, kazao je Nikolić.

Izvor: Danas
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll