ВАЉЕВО – ПРОТЕСТ УСПРС

01. септембар 2022.

ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА У 22 ШКОЛЕ У ВАЉЕВУ, ЛАЈКОВЦУ И МИОНИЦИ

Просветни радници у 22 школе у Ваљеву, Лајковцу и Мионици, чланови Уније синдиката просветних радника, и ову школску годину започели су једнодневним штрајком, скраћењем часова на 30 минута у обе смене.

Унија синдиката просветних радника тражи повећање плата у просвети за 20 посто, почетна плата наставника је испод републичког просека и износи са пуним фондом часова око 64.000 динара, као и исплату заосталих дуговања од по 50.000 динара.

Такође, овај синдикат тражи да се коригује стручно упутство о формирању одељења у делу који се тиче комбинованих одељења од петог до осмог разреда, као и да број ученика у одељењу не прелази 24. Руководство Уније је раније упозоравало да ће законско решење које предвиђа да се комбинована одељења могу организовати и у вишим разредима основних школа довести до затварања малих школа.

Весна Андрић, председник Општнског одбора Уније синдиката просветних радника каже да Унија има три захтева, али сваки може да буде рашчлањен на неколико.

– Ми смо специфична професија. Код нас је могуће то да идемо сваки дан на посао, а да немамо пун фонд часова и немамо 100 посто плату. Могуће је да добијемо само 60 посто плате, јер радимо у две мање школе. Боримо се да укрупнимо норму просветним радницима, да сви имају пун фонд часова, боримо се да у одељењу има што мање ђака како би био лакши рад, и за децу и за наставнике, и квалитетнији рад. Један од проблема, због кога смо протествовали у Београду у марту, су комбинована одељења од петог до осмог разреда. Закон је обавезујући, а нико нас није позвао да учествујемо у томе. Када смо летос тражили да разговарамо са надлежним Министарством о томе и када смо поставили бројна питања, нисмо добили ни позив на разговор ни одговоре. Желели бисмо да више сарађујемо са Министарством просвете, науке и технолошког развоја – поручила је Весна Андрић.

Горан Лазаревић наставник хемије предаје у основној школи у Поћути и у убској основној школи.

– Фонд часова у школи у Поћути је 20 посто, то су четири часа, и моја месечна зарада износи око 12.000 динара. Комбинацијом одељења, имао бих исти број деце, а далеко више обавеза, и плата би ми била шест хиљада динара, док би неке колеге имале за 20, 30 и 50 посто мању зараду завсно од броја предмета, фонда часова и броја школа у којима раде. Ја сам једно време радио у пет мањих школа и да је тада уведена комбинација одељења моја зарада укупно би била мања за 50 посто -навео је Лазаревић.

Наглашава да за поједине наставне јединице није довојно ни 45 минута колико траје час, а уколико би искомбиновали два разреда, седми и осми, различите наставне јединице, ученици би имали 20 или 25 минута за наставни програм. Додаје да сада припрему за један час прави 45 минута. Верује да предлог комбинованих одељења неће заживети. Наглашава да би у школи у Поћути било и технолошког вишка, за српски, математку, билогију, хемију, физичко.

Жељка Видић учитељица у основној школи „Андра Савчић“, ради преко 30 година, каже да је број ученика у одељењу један од проблема због кога су просветни радници неколико година „у сукобу мишљења са Министарством просвете, науке и технолошког развоја“.

– У сваком одељењу у нашим школама постоје деца која траже додатну подршку за један до два предмета, али има деце која траже подршку у свим предметима. Не можемо занемарити ни то да имамо и велики број талентоване и даровите деце. У овој ситуацији, са великом бројем ученика у одељењи, тој деци се често не пружа квалитена настава јер је и њима потребна додатна подршка. Понекад, управо због великог броја ученика у одељењу, буде занемарено то њихово напредовање, а то је велика брука за просвету. Чини ми се да Министарство просвете за то нема слуха. Нисмо против инклузије, али не на овај начин какав је сад. Неопходна нам је помоћ стручних лица, дефектолога, логопеда…, јер тада би рад са таквом децом био олакшан. Смањењем броја ученика на 24 у једном одељењу добили бисмо боље и квалитетније образовање и светлију будућност наше деце и нашег друштва – закључила је Жељка Видић.

Извор: Колубарске




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll