IZ ARHIV USPRS – VELIKE PRIČE SINIŠE MALOG

12. septembra 2021.

Ministar finansija Siniša Mali, 10. septembra, obavestio je javnost o odluci Vlade RS da će se minimalna cena rada u 2020. godini povećati za 11,1% odnosno sa sadašnjih 155,30 dinara, na 172,50 dinara.

Posebno je naglasio da je to „najveće povećanje cene rada u apsolutnom iznosu“ od kada se pregovara o ceni rada, što su potvrdili i predsednici SSSS i UGS „Nezavisnost“.

Iz tabele u prilogu vidi se da to nije tačno. Ne zna se šta je gore, da li što je neistinu izneo ministar Vlade RS ili što su se ta tim složila dva lidera sindikata. U arhivi RZS lako su mogli da utvrde da je predhodna vlast za period 2005. do aprila 2012. godine, šest puta povećala minimalnu cenu rada iznad 11,1%. Takođe napomenuto da će biti podignut neoporezovani deo zarada na 16.300 dinara, kao i da će obaveze poslodavaca prema PIO fondu biti umanjene za 0,5% (koji je i sa sadašnjim izdvajanjem u problemima koje pokriva država iz budžeta).

Ovim procentom povećanja, pogažen je i raniji dogovor sa sindikatima da do 2021.god. minimalna cena rada odnosno zarada bude na nivou minimalne potrošačke korpe za kojom zaostaje za preko 30%.

Sada je sasvim izvesno da i prosveta ne može da dobije manje od 11,1% jer ako dobije manje odnos u visini zarada između I/VII stepena stručnosti, spustiće se još niže od nedopustivih 1:1,97 a zna se da on po matrici ponuđenih platnih razreda treba da bude 1:3,02.

Ministar finansija još govori da je za vreme ove vlasti minimalna cena rada porasla 52%, a ni to nije tačno jer je porasla samo 35,4% (tabela 1.)

Vladimir Adžić, rukovodilac Resora za analitiku i članstvo Unije SPRS
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll