ВЛАДА СРБИЈЕ СЕ ОДРЕКЛА УЧИТЕЉА!

18. март 2022.

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије протестовали у Београду,
Протест просветара, у више од 600 школа часови по 30 минута: Влада Србије се одрекла учитеља

„Нама у просвети је небитно да ли је влада техничка, редовна, нередовна или крња, јер деценијама уназад владе не разумеју оно што ми говоримо или не желе да разумеју. Људи који су данас овде нису противници система, они раде за државу, за нашу децу, а ми постајемо државни непријатељи. Шта треба да буде крајни исход ако је учитељ у Србији неко кога се одриче Влада Републике Србије и Министарство просвете“.

То је данас поручила Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, на протест који је тај синдикат организовао испред Министарства и Владе.

Према проценама полиције на скупу је било око 1.500 људи, а Јанковић је рекла да је у данашњем једнодневном штрајку учествовало више од 600 школа, од 809, у колико Унија има своје чланове.

У Министарству просвете кажу за Данас да је од 1.768 основних и средњих школа у Србији, у штрајку делимично или потпуно учестовало 308 школа, што је 17,42 одсто.

Министар просвете Бранко Ружић није желео да коментарише протест Уније.

Протест под паролом „Заокружи образовање“, којим се обележава седам година од такозваног великог штрајка, почео је окупљањем испред седишта Министарства просвете, након чега су просветари прошетали до зграде Владе.

Јасна Јанковић поновила је захтеве просветних радника:

– Да се смањи број ученика у одељењу на максимално 24. Због тог захтева треба да нас подржи јавност и родитељи, јер се он директно односи на очување образовног система и на његов квалитет. Тражимо повећање плата за 12 одсто до краја године и исплату 20.000 динара, што је трећина од онога што нам држава дугује. Трећи захтев не кошта ништа, а то је социјални дијалог – казала је Јанковић.

Учитељица из Чачка Весна Јеротијевић је рекла да су сва повећања плата у просвети процентуално била најнижа у односу на остале делатности у јавном сектору.

– Шта треба да се деси да би надлежни видели какве су нам школе? Можда неки нови министар за пропаст, али не знам шта би упропастио, јер у школи нема шта да се уништи , у школе одавно ништа није уложено – истакла је Јеротијевић.

Добривоје Марјановић, потпредседник Уније, је казао да се Министарство дичи како је функционисала онлајн настава, а наставници и ученици су користили своје ресурсе да би могли да је реализују и прате. Он је казао да транспарент који је носио неко од учесника протеста „Било да су на власти црвени, жути или црни, просвети се црно пише“ увек доминира.

– Позивамо све који ће формирати владу после избора да заокруже образовање и да образовању и знању дају прво место, не у њиховим предизборним обећањима, него у реалности. Када ће се то десити не знамо, али од тог захтева не смемо да одустемо – рекао је Марјановић.

Светислав Ћаловић, професор у Електротехничкој школи “Никола Тесла“, је истакао да многим наставницима није плаћен преконормни рад.

– Имамо стотине сати онлајн рада који нам је наметнут као обавезан и плаћен нула динара. Обим посла стално расте, а сада нам се намеће и државна матура, камчи се бесплатно израда задатака, бесплатно су снимани часови, за које смо трошили дане и ноћи, свој интернет и своју технику. Стално се суочавамо са израбљивањем наставног кадра, без свести који је значај квалитетног човека за катедром. Израбљујемо професоре и одбацујемо их у старо гвожђе, зар је то стратегија образовања? Која је мотивација деце да уче, када виде како третирате њихове професоре – упитао је Ћаловић.

Наредни штрајк, такође са скраћеним часовима на 30 минута Унија је најавила за 21. март, а потом и за 31. март, када ће бити одржани и протести широм Србије.

Извор: Данас




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll