VRANJE – ZAOKRUŽI OBRAZOVANJE!

31. marta 2022.

Sindikalci na štrajku u Vranju ukazali na težak položaj prosvetnih radnika

Veća grupa učitelja, nastavnika i profesora iz Vranja, ali i Vladičinog Hana i Bujanovca, u četvrtak su protestvovali ispred ulaza u Odeljenje republičkog ministarstva prosvete u Vranju od 12 časova.

Oni su, pridružujući se kolegama iz ostalih krajeva Srbije koji takođe štrajkuju, ponovili stare-nove zahteve i ukazali na težak položaj pomoćnog osoblja u vranjskim školama koje, kako kažu, „radi za minimalac od oko 35.000 dinara“.

Kako su poručili, časovi su bili skraćeni u najmanje 12 vranjskih škola.Na protestnom skupu nazvanom Zaokruži obrazovanje bilo je oko 35 prosvetnih radnika, koji su nezadovoljstvo iskazali mirnim okupljanjem i zviždanjem u pištaljke ispred zgrade u kome se nalazi lokalno Odeljenje Ministarstva prosvete.

Oni traže smanjenje broja učenika na 24-25 u odeljenju, poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika i plaćanje zaostalih dugovanja i nagrada, ali i da prosvetni radnici budu pitani za sve bitne promene u sistemu obrazovanja, poput nedavnih Izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, poručio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika (USPR) u Vranju Dušan Mladenović.

Neki optimalan, a i evropski standard je 24-25 učenika po odeljenju i nikako ne uspevamo da se za to izborimo, odnosno ne nailazimo na razumevanje u Ministarstvu prosvete.

Drugi zahtev je takođe star i odnosi se na poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Tražimo da nam se isplate sva zaostala dugovanja, u smislu onoga što je potpisano u sporazumu o prekidu onog velikog štrajka još 2015. godine, nagrade, kao i povećanje zarade od 12 procenata.

Takođe, prošle godine u decembru bile su Izmene i dopune Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, to nažalost nije ušlo u zakon, a mi smo o tim izmenama bili obavešteni preko medija.

Nadamo se da će se nešto promeniti u budućnosti, da prosvetni radnici budu konsultovani oko svih bitnih pitanja za obrazovanje, to očekujemo od novog ministarstva“, rekao je Mladenović.

Izmene čija je namera bila ušteda, dodao je, „izazvale su veliki revolt kod kolega, naročito u osnovnim školama“.

„Predviđeno je spajanje, kombinovanje odeljenja u drugom ciklusu, od petog do osmog razreda osnove škole.

To će u malim školama, naročito seoskim sredinama izazvati ogromne probleme.

Ne samo tehnoloških viškova, već takođe u organizaciji i u nastavi“, kazao je Mladenović koji radi kao profesor.

Mladenović je pored tri zahteva poručio i da su se oni danas okupili kako bi ukazali na lokalni problem, koji imaju pomoćni radnici sa juga Srbije, prvenstveno oni od prviog do četvrtog stepenom stručne spreme koji su na minimalnoj zaradi od oko 35.000 dinara.

„Oni imaju manja prava nego isti ti radnici na severu zemlje. To se odnosi na ostvarenja prava na regres i topli obrok“, rekao je Mladenović okupljenim novinarima.

Dodao je da je određeni broj ljudi, koji su „na minimalcu“ u obrazovanju, „to zahtevao na sudu“.

„Prvostepene odluke su u korist radnika, ali sve češće Apelacioni sud u Nišu odluči da tužbe preinači u korist tužene strane, škole odnosno ministarstva, dok je situacija u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini, takva da su sve te presude u korist radnika. Pa se mi pitamo da li je to isti Zakon, da li važe ista pravila za sve u ovoj zemlji“, zapitao se.

Izvor: vranjenews.rs
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll