ВРУЋА ЈЕСЕН!

05. октобар 2020.

Спрема се ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ просветних радника ИСПРЕД владе и министарства због НАМЕТАЊА ПАРТИЈСКИХ ВД директора!

У првој тв емисији, нове сезоне, “Просвета има реч” емитованој овог викенда могле су се чути бар три ексклузивне ствари које ће изненадити многе: прво, једна мрачна слутња, да политичари имају тајну базу података са списковима људи које шаљу у школе које нису под партијском контролом, као своје в.д. директоре, а онда и врућу најаву да ће Унија синдиката просветних радника Србије ускоро позвати све колеге на масовни протест испред Владе Србије и Министарства просвете због све већег наметања партијских директора по школама у Србији. Такође, Јасна Јанковић је открила шта је прво свечано обећао министар Шарчевић вођама синдиката на састанку у Влади Србије када је изабран, а онда то исто небројано пута погазио!

Овим поводима у “Просвета има реч, коју традиционално воде Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије и њена колегиница и сарадница Весна Јеротијевић, у госте је позвана Сандра Радовановић, председница синдиката у београдској школи “ Иво Андрић“, где се већ 11 месеци спроводи самовоља локалних партијских моћника наметањем подобних в.д. директора.

-Иако имамо убедљиву одлуку Наставничког већа и Школског одбора да нам директорка буде колегиница и наставница српског језика, Драгана Дејановић Коваћевић, нама за 11 месеци већ други пут шаљу в.д. директорку по укусу локалних политичара. Од девет чланова Школског одбора, три су родитељи, три запослени а три из локалне самоуправе. Чим је почела седница ови из локалне смоуоправе су тражили тајно гласање, што је већином гласова одбијамо. Они се онда љуте и демонстративно напуштају седницу и гласали смо шест према нула за кандидата школе и родитеља. Све законске услове смо испунили, али то њих не занима, већ нам 29. августа шаљу учитељицу из суседне школе на место директора! Родитељи су одмах предложили да не шаљу децу у школу али смо се ипак договорили да настава никако не трпи, да то решимо мирним путем, као педагози које пре свега води интерес ђака и школе. Али, не вреди, па је изгледа на реду да позовемо у јаче протесте и колеге из суседних школа, јер то и њима ускоро може да се деси, објашњава Сандра Радовановић.

Подсетила је Сандра Радовановић да су општини Раковица и Министарству просвете предали петицију са 2.278 потписа наставника, родитеља и грађана подршке запосленима у школи „Иво Андрић, против самовоље локалне самоуправе да им већ други пут намећу партијског в.д. директора. Такође, одговорила је и на питање Јасне Јанковић да ли и они имају сазнања о тајној бази спискова партијских в.д. директора који треба да управљају школама по Србији:
-Чули смо за те тајне базе података, спискове подобних и томе слично али нико то од нас, разуме се, још није видео. Рачунали смо, очигледно наивно, да ћемо као школа која је, са 1200 ђака и 98 запослених, постигла запажене резулатате и сврстана међу десет најбољих у Србији, бити изузети од таквог наметања воље. Стално се питамо где ми то грешимо, шта не радимно како ваља У нашем колективу од 98 запослених 70 су чланови синдиката, значи имамо ту синдикалну свест, желимо да одлучујемо о томе шта ће се радити у нашој школи. У нашем колективу је један доктор наука, три магистра, по један специјализант и самостални педагошки саветник, седам аутора уџбеника, један наставник има ласкаву титулу “ Супер херој”, наши људи су и гостујући предавачи, учествују у општинским и градским стручним телима… Ентузијазам није у нашим новчаницима, већ у креативној атмсофери коју заједно проиводимо у настави са ђацима. Надам се, искрено, да ће се неко дозвати памет и да нећемо морати да радикализујемо протесте, јер нема никаквог смисла да нам као пакете шаљу в.д. директоре који појма немамју ни где су дошли, ни како се руководи школом, указује Сандра Радовановић.

Након ових речи Јасна Јанковић, директно у камеру, открива нешто што се у јавности није знало:

-У време кад је постао министар просвете, Младен Шарчевић, је августа 2016. године, организовао састанак са нама председницима просветних синдиката и прво нам се обратио реченицом, као свечаном заклетвом: “ Поштоване колеге, запамтите, ја сам неко ко никада неће оспоравати вољу колектива!”. Сви знамо колико је за ове четири године одржао ту реч, па је одавно дошло време да га подсетимо на то погажено обећање. И нека се зна, ускоро ћемо се окупити испред Владе Србије, да не буде да они као нису знали о чему се ради, а онда и идемо у великом броју испред Министарства просвете и тамо ћемо остати док нам се не одговори зашто је погазио и ту прву реченицу којом нам се представио и како да то решимо једном дугорочно, да им не долазимо због тога опет и у све већем броју – најавила је ексклузивно Јасна Јанковић догађаје који могу битно решавати вишегодишње проблеме у нашој просвети.

Извор: Глас јавности




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll