ZAJEDNO DO POBEDE

28. marta 2022.

Poštovane koleginice i kolege prosvetni radnici i radnici iz predškolskih ustanova, odakle i ja dolazim, imam želju da stvarno pobedimo u našoj borbi!

Zovem se Nadežda Mihajlović, vaspitač sam 32 godine i imam 57 godina, dolazim iz PU „Mladost“ iz Bačke Palanke, grada za koji kažu da je jedan od 10 najrazvijenijih, pitam se za kako? Kažu da su nam plate iznad proseka! Opet se pitam, čije plate? Mi predškolci smo ispod republičkog proseka. Uvek sam ljuta na prosek i procentualno povećavanje plata, jer to nije pravilno, a ni pravedno.

Tako nam je devedesetih godina regres i topli obrok ušao u platu! Teška nepravda! Ako nam sada regres i topli obrok iskažu kroz platu, pitamo se kolika je plata, a koliki minimalac?!

Dete sam prosvetnog radnika i znam kako je nekada bilo u predškolstvu, a sada je najgore biti zaposlen u predškolskoj ustanovi. Niko nas se ne seti čak ni pred izbore, niko nas ne spominje ni u vreme kovida, a radili smo bez prekida, imali pun broj dece, razboljevale se, radile bez zamene…

Niko nam nije tapšao, a nije ni morao jer mi smo bili svesni da pomažemo svojoj zemlji, roditeljima i ekonomiji Države Srbije. Roditelji su slobodno mogli da idu na posao, jer su bili sigurni da nešto što im je najvažnije u životu, a to je dete, ostavljaju na bezbednom mestu, gde su se sve mere sprovodile po preporuci struke kojoj su tapšali.

Vaspitne grupe su nam uvek 20% veće od normativa pri upisu dece, nikada nismo dobili solidarnu pomoć, božićnicu, ne sete se ni da nam čestitaju Školsku slavu Svetog Savu! Ne sete nas se ni za onaj jedan jedini Dan žena, jer je nama svaki dan naš. Svi se samo brinu o Visokom obrazovanju, dele se akreditacije, a kada se takve visoke škole završe onda nas zakon ne prepoznaje.

Tako u predškolskim ustanovama rade vaspitači isti posao, ali za različitu platu!Koeficijent 14,88 sleduje vaspitačima sa završenom Pedagoškom akademijom koja više ni ne postoji, sada je to Strukovna škola koju je deo vaspitača to završio, a nije morao, jer im je koeficijent isti 14.88. Onda su osmislili Specijalističke studije za specijaliste iz fizičkog, likovnog, muzičkog, zdravstvenog, dramskog, pripremnog predškolskog. Akademske studije, sada master studije i ti vaspitači sada imaju koeficijent 17.34, a rade isti posao kao i svi ostali vaspitači !!!

U našoj ustanovi postoji stručni saradnik za fizičko, čemu onda specijalizacije. Svi isto podnosimo Nove osnove i Godine uzleta, razlikom u platama unose svađu i nemir u predškolske ustanove, jer najlakše je raditi tako što će biti ona stara zavadi pa vladaj!!!

Verujte mi, nekada više volim biti „Vuk jedan dan, nego ovca ceo život!“ Sada da nešto kažem i o našem tehničkom osoblju – servirkama, kuvarima, vozačima, ljudima na održavanju, to nije isti posao kao u školama, jer higijena u predškolskim ustanovama je na mnogo višem nivou, ribanje po tri ili četiri puta u toku dana, pranje sudova od doručka, užine, ručka, kuvari kuvaju 1000 i više obroka, sve to treba vozači da distribuiraju na vreme da stigne u svaki vrtić do svakog deteta. Deca sa smetnjama u razvoju su u našim vaspitnim prekobrojnim grupama, bez personalnih asistenata…

A da ne govorim o produžetku radnog veka, do 65 godina! Može li to da radi vaspitač, medicinska sestra – vaspitač!? Molim vas, menjajte zakon o penzionisanju! Vratite godine staža kao obračun za penziju. Samo tako će biti mesta da se mladi zapošljavaju da ne odlaze iz svoje zemlje, a ne da babe i dede rade.

Za kraj molim gospodina ministra Ružića, dođite među predškolce da ih čujete! Ne pričajte sa savetnicima, direktorima nego sa vaspitačima koji su u direktnom kontaktu sa decom i odgovaraju svima, deci, roditeljima, stručnim saradnicima, direktorima, savetnicima i ko zna kome još…

SHVATITE VEĆ JEDNOM MI SMO PRVA KARIKA U OBRAZOVANJU I ZATO DO POBEDE !
Nadežda Mihajlović, PU “ Mladost “, Bačka Palanka
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll