Zbog dugova preko 40 osnovnih škola ima blokirane račune

28. juna 2022.

Podračuni 43 osnovne škole su u blokadi, vidi se iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI). Škole najčešće duguju zaposlenima za neisplaćene naknade, tople obroke i regrese. Dugovi su još veći jer su zbog velikog broja sporova narasli i sudski troški, objašnjavaju za Novu ekonomiju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Osnovni razlozi za blokadu računa osnovnih škola odnose se pre svega na radno-pravne sporove i neizmirene obaveze prema dobavljačima za stalne troškove, piše u izveštaju DRI.

Najviše škola sa blokiranim računima, njih devet, nalazi se u Jagodini. Na spisku su, između ostalih, i škole iz Kragujevca, Smederevske Palanke, Kruševca i Gnjilana.

Blokada računa osnovnih škola može da utiče na njihovo poslovanje, upozorava DRI. Naročito jer se podračuni pojedinih škola se nalaze i u višegodišnjoj blokadi.

Protiv osnovnih škola se vodi veliki broj sporova koji se odnose na tužbe zaposlenih u vezi sa isplatom toplog obroka i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Veliki broj sporova odnosi se i na naknadu štete nastavnicima koji imaju jednog do dva učenika u odeljenjima koji uče po individualnom obrazovnom planu (IOP).

Ovi nastavnici su imali pravo na naknadu u iznosu 10 odsto zarade mesečno. Vlada je novac za naknadu uplaćivala Ministarstvu prosvete, ali on nije bio uplaćivan zaposlenima u prosveti, objašnjava za Novu ekonomiju Vladimir Adžić, rukovodilac resora za finansije i analitiku USPRS.

On dodaje da su sindikati već upozoravali da će ove tužbe mnogo koštati državu, naročito zato što se nije pristalo na dogovor već država sada treba da plati i sudske troškove.

„Unija sindikata je tražila dogovor i po pitanju IOP-a i po pitanju toplog obroka i regresa za ljude koji se dotiraju do minimalca. Ono što su trebali da plate dinar, platiće 3-4 dinara“, objašnjava Adžić.

Očekuje da će u narednom periodu biti još stotine dobijenih sporova, koji se odnose na isplate u prethodne tri godine.

Vlada je prošle godine ukinula odredbu koja se odnosi na isplatu dodatka za IOP, a USPRS je podneo zahtev za utvrđivanje ustavnosti ove odluke.

Osim tužbi za IOP, Adžić kaže da već sada imaju i dobijene sporove u Vojvodini pred Apelacionim sudom koji se odnose na isplatu toplog obroka i regresa.

Kada dobiju presude protiv škola, advokati se obraćaju direktorima škola, a direktori zatim Ministarstvu prosvete.

„Znači neko nenamenski troši novac, to je ono što smo upozoravali na više protesta i štrajkova… Kada se 2021. godine desilo da su potrošili sve što su imali u budžetu za penale, oni su rekli direktorima da se žale dalje“, ističe Adžić.

Adžić pojašnjava da se školama koje duguju ne blokiraju računi sa kojih se isplaćuju zarade zaposlenima već računi za druge namene.

Izvor: https://novaekonomija.rs/
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll