Због дугова преко 40 основних школа има блокиране рачуне

28. јун 2022.

Подрачуни 43 основне школе су у блокади, види се из извештаја Државне ревизорске институције (ДРИ). Школе најчешће дугују запосленима за неисплаћене накнаде, топле оброке и регресе. Дугови су још већи јер су због великог броја спорова нарасли и судски трошки, објашњавају за Нову економију из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Основни разлози за блокаду рачуна основних школа односе се пре свега на радно-правне спорове и неизмирене обавезе према добављачима за сталне трошкове, пише у извештају ДРИ.

Највише школа са блокираним рачунима, њих девет, налази се у Јагодини. На списку су, између осталих, и школе из Крагујевца, Смедеревске Паланке, Крушевца и Гњилана.

Блокада рачуна основних школа може да утиче на њихово пословање, упозорава ДРИ. Нарочито јер се подрачуни појединих школа се налазе и у вишегодишњој блокади.

Против основних школа се води велики број спорова који се односе на тужбе запослених у вези са исплатом топлог оброка и регреса за коришћење годишњег одмора.

Велики број спорова односи се и на накнаду штете наставницима који имају једног до два ученика у одељењима који уче по индивидуалном образовном плану (ИОП).

Ови наставници су имали право на накнаду у износу 10 одсто зараде месечно. Влада је новац за накнаду уплаћивала Министарству просвете, али он није био уплаћиван запосленима у просвети, објашњава за Нову економију Владимир Аџић, руководилац ресора за финансије и аналитику УСПРС.

Он додаје да су синдикати већ упозоравали да ће ове тужбе много коштати државу, нарочито зато што се није пристало на договор већ држава сада треба да плати и судске трошкове.

„Унија синдиката је тражила договор и по питању ИОП-а и по питању топлог оброка и регреса за људе који се дотирају до минималца. Оно што су требали да плате динар, платиће 3-4 динара“, објашњава Аџић.

Очекује да ће у наредном периоду бити још стотине добијених спорова, који се односе на исплате у претходне три године.

Влада је прошле године укинула одредбу која се односи на исплату додатка за ИОП, а УСПРС је поднео захтев за утврђивање уставности ове одлуке.

Осим тужби за ИОП, Аџић каже да већ сада имају и добијене спорове у Војводини пред Апелационим судом који се односе на исплату топлог оброка и регреса.

Када добију пресуде против школа, адвокати се обраћају директорима школа, а директори затим Министарству просвете.

„Значи неко ненаменски троши новац, то је оно што смо упозоравали на више протеста и штрајкова… Када се 2021. године десило да су потрошили све што су имали у буџету за пенале, они су рекли директорима да се жале даље“, истиче Аџић.

Аџић појашњава да се школама које дугују не блокирају рачуни са којих се исплаћују зараде запосленима већ рачуни за друге намене.

Извор: https://novaekonomija.rs/




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll