Младе наде

02. новембар 2014.

РЕВОЛУЦИЈА У МАШИНСКОЈ ШКОЛИ У ПАНЧЕВУ

МЛАДЕ НАДЕ Ученици праве струју од ветра

Док Србија и даље каска за светским еколошким иновацијама, у средњој Машинској школи у Панчеву догађа се права револуција.

Mlade nade

Професори и ђаци ове школе успели су да направе први ветрогенератор, савремени еколошки уређај који уз помоћ ветра производи и штеди струју.

Да би уопште покренули пројекат, требало је много знања, али и финансијске подршке коју им је пружила Нафтна индустрија Србије (НИС).

Добробит човечанства
“Ми смо свесни чињенице да је нанотехнологија нова технолошка револуција која је почела, и ми желимо да будемо део ове приче. Добробит за човечанство од ове технологије треба да буде велика, посебно у медицини и технологији производње. Данас се серијски производе делови авиона на 3Д штампачима, а већ за неколико година тај начин производње биће доступан”, каже Владимир Божичковић.
– За нашу струку и наше ђаке овакав пројекат је од велике важности. Имали смо јаку жељу да га остваримо и аплицирали смо код НИС-а који нам је поклонио 3Д штампач, чудо технолошке револуције. Уз помоћ њега направили смо ветрогенератор снаге од 1.000 вати – објашњава вођа пројекта и професор ове школе Владимир Божичковић.

За разлику од класичних ветрогенератора у свету који се окрећу око вертикалне осе, панчевачки генератор иде око хоризонталне, а то значи да ради и на слабом ветру, да нема шум типичан за овакве уређаје и да птице не могу ући у њега. Међутим, како то обично бива, следећи корак је борба са процедурама и бирократијом да би овај ветрогенератор почео да ради.

– Процедура се своди на то да више од 20 агенција треба да да сагласност. Ми не одустајемо. Уколико би нам било омогућено да уђемо у мрежу електродистрибуције, онда бисмо ми као школа предали сву енергију њима и уштедели, на пример, 10 минута рада неког блока термоелектране – каже професор Божичковић.

У пуној снази, на погону мало јаче кошаве, ветерогенератор могао би да осветли најмање осам учионица школе. У развијеним и еколошки освешћеним земљама, ови уређаји схватају се као савршен рецепт за уштеду и бригу о средини.

Извор: Блиц
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll