Политехничка школа Крагујевац

23. март 2014.

Нема развоја друштва без развоја и промене наших школа

КРАГУЈЕВАЦ – Свечаном академијом, доделом награда и пригодном представом, Политехничка школа у Крагујевцу обележила је данас 160. годину постојања, у присуству председника Србије Томислава Николића, који је поручио да нема развоја државе и друштва без развоја и промене наших школа.

„А, промене морају бити онакве како их диктира живот, не из генерације у генерацију, већ из једне у другу школску годину. Храбро и визионарски, промишљено и укорак са светом, како то чине запослени у овој школи“, рекао је Николић на свечаној академији, одржаној у Књажевско-српском театру у Крагујевцу.

Оцењујући да Политехничка школа ствара другачију историју своје земље, просветну и образовну, на коју је сваки грађнин поносан, Николић је рекао „да је част бити међу 1.500 данашњих ученика, чије дипломе исписује срећно спојена златна патина традиције са модерним системом стручног образовања„.
„Политехничка школа је пример који треба следити у неопходној реформи образовног система и усклађивању образовних профила са тржиштем рада“, нагласио је Николић и навео да је част била и његовом оцу и брату који су у клупама те школе стицали знања која су одмах могли да примене.

Николић је, пре свечане академије, у Политехничкој школи посетио изложбу фотографија „Историји у сусрет“ Предрага Цилета Михајловића, затим сталну поставку Историјског музеја школе и изложбу „фића“.

У дворишту Политехничке школе, коју до данас никада није посетио председник Србије, Николић је засадаио храст.

Директор школе Синиша Којић подсетио је да је Политехничка школа основана је декретом кнеза Александра Карађорђевића од 14. марта 1854. године и да је тада носила назив Занатска школа при Тополивници.

Према његовим речима, била је прва образовна установа такве врсте у Србији, а у водећу стручну школу на простору Балкана израсла је у времену пре Првог светског рата.

Политехничка школа има 64 одељења, 56 специјализованих кабинета и три радионице за извођење наставе. Опремљена је компјутерима, као и савременим аудио визуелним наставним средствима, док су радионице опремљене потребним средствима и машинама за ручну машинску обраду.

Извор: Танјуг
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll