Понивљен успех

11. август 2014.

Матурант ваљевске гимназије поновио успех на хемијској олимпијади
Матурант Ваљевске гимназије Давид Копривица, на 46. међународној хемијској олимпијади у Ханоју, у Вијетнаму, у изузетно јакој конкуренцији, овенчао се бронзаном медаљом.

Матурант Ваљевске гимназије Давид Копривица, на 46. међународној хемијској олимпијади у Ханоју, у Вијетнаму, у изузетно јакој конкуренцији, овенчао се бронзаном медаљом. То је, иначе, друго по реду признање које је освојио на овом такмичењу. Лане, у Москви, даровитом Ваљевцу, будућем бруцошу Хемијског факултета у Београду, такође је припало бронзано одличје.

Давид је најбољи ученик одељења, смера, генерације и свих разреда Ваљевске гимназије! Вуковац, освојио је специјалне дипломе на такмичењима из физике и хемије. Прошле године, на првој српској хемијској олимпијади освојио је сребрну медаљу.

– За изузетно значајно такмичење, светску олимпијаду, припремао сам се, практично, још од основне школе, кад сам заволео хемију – каже Давид Копривица. – Велику помоћ пружио ми је професор хемије Момир Станојевић. За разлику од прошлогодишњег у Москви, такмичење у Ханоју било је знатно захтевније, уз теже практичне и теоријске задатке. Уз задатке из свих области хемије, неопходно је било и знање математике и физике.

На Хемијској олимпијади у Вијетнаму учествовало је око 300 такмичара из 75 земаља. Бриљирали су, вели Давид, представници Јапана, Сингапура, Малезије… У екипи Србије, сребрну медаљу освојио је Алекса Милосављевић, ученик трећег разреда Средње школе у Свилајнцу. Бронзану, уз Давида, освојио је и Мило Селаковић, ученик трећег разреда гимназије у Ужицу.

ЖЕЛИ МУ “НОБЕЛА”

Кад ученик коме предаје освоји медаљу на међународном такмичењу, то је врхунац каријере наставника – каже поносно Момир Станојевић, професор хемије у Ваљевској гимназији. – Систематичним радом, великом смиреношћу, а посебно тиме што је био сигуран у себе, Давид је успео да оствари изузетан успех. Надам се да ће Давид да достигне максимум у науци и, једног дана, освоји Нобелову награду.

– После студија, волео бих да се, ако буде услова, запослим у Србији – каже Давид. – Ако не, потражићу срећу негде на Далеком истоку, у Јапану, на пример. Изузетно ме интересује источњачка култура.

Сем хемије, Давид се бави и истраживањем порекла језика, математиком, физиком, психологијом, историјом, географијом. У слободно време, каже, као и сви тинејџери, слуша музику, гледа серије, али и учи јапански језик… Не заборавља да је основне кораке и љубав према хемији стекао у Основној школи “Сестре Илић” у Ваљеву, уз наставницу Ружу Панић…

– Интересују ме физичка хемија, микроскопски свет, атомистика, спектроскопија, али током студија, свакако, определићу се дефинитивно за област којом ћу се научно бавити – каже Давид. – Поновљен успех, освојена бронзана медаља на Међународној хемијској олимпијади представља изузетан подстрек. Учествујући на овом престижном такмичењу, стекао сам бројне пријатеље међу младим, вансеријским хемичарима из свих крајева света, што је, свакако, значајно колико и сама медаља.

ПОДРШКА НИС

Све што је интересантно, за Давида је инспирација, зато не чуди широк спектар области којима се бави – каже Војислав Андрић, директор Ваљевске гимназије. – Резултат који је остварио у Вијетнаму представља вансеријску афирмацију наше школе, али и обавезу за запослене да ученике подстичу да следе Давидов пример и пример других ђака који су до сада остварили изузетне резултате. Након бронзане медаље коју је Давид освојио, Компанија НИС најавила је да ће финансирати адаптацију једне учионице, како би се унапредили услови рада. Одлучили смо да то буде кабинет хемије, тако да ће Давидови наследници имати много боље услове да се припремају за такмичења.

Извор: Вечерње новости
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll