Софија осваја Москву

24. новембар 2014.

Након што је у Математичкој гимназији у Краљеву избрусила знање из техничких наука, млада Софија Шошкић (20) спаковала је кофере и запутила се на један од најтежих руских универзитета.

Међутим, за некога ко је већ у средњој школи савладао програмирање, а математику држи у малом прсту, чини се да нема претешких студија. Тако нам Софија о Московском универзитету за нафту и гас Гупкин прича као о каквој занимљивој авантури и не крије да је поносна што се за тај пут изборила сама, својим знањем.

– Све је почело у Математичкој гимназији, коју сам уписала по препоруци свог оца. То је изузетна школа која је пробудила у мени интересовање за техничке науке, посебно за математику и програмирање, и одлично ме припремила за оно што ме је дочекало на факултету. На крају крајева, захваљујући тој школи, ја сам и дошла овде у Москву. Један од професора ми је испричао о стипендији и пројекту „Енергија знања“ и препоручио ме у НИС-у, а они су ме касније позвали на тестирање – описује Софија како је све почело.

Било је ту, каже, и страха и треме. Али, знала је да се таква прилика ретко пружа. НИС је одмах препознао њену опчињеност техничким наукама и омогућио јој да отпутује у светски центар за истраживање нафте и гаса.

Москва: Софија са колегама

– Моја мотивација је пре свега била могућност да студирам у иностранству у интернационалној средини, јер сматрам да је то непроценљиво животно искуство које ниједна школа сама по себи не може да пружи. Наравно, дошла сам у Москву да изучавам нафту и гас, најважније енергенте у последњих 100 година. С друге стране, налазишта са нафтом која се може добијати на традиционалне начине је све мање и развој нових технологија и освајање нових региона богатих нафтом представљају изазов – прича Софија.

У Москви ју је дочекао и потпуно други ритам живота. Огроман град, време које лети и дан који траје краће – били су њени први утисци по доласку.

– Све продавнице и установе отварају се касније, али раде дуже увече. Све је много скупље него код нас, посебно сад због санкција. Храна овде је мање укусна, али можда је то само лични утисак јер моја бака није овде. Људи на улици су затворенији, ужурбани, неповерљиви, али са младима није тешко ступити у контакт, они желе да упознају нове људе и углавном воле Србе – истиче она.

Будућност у НИС
Своју будућност Софија види у компанији НИС.
– Надам се да ћу бити успешна, испуњена тиме што радим, и у могућности да много путујем, упознајем нове људе и стручњаке са различитим искуствима од којих ћу моћи нешто да научим. С друге стране, желим да имам и своју породицу и децу која ће порасти у добре и поштене људе.

Извор: Блиц
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll