Аџић: Од Владе не очекујемо било какву помоћ, већ да нам врати дуг

20. април 2022.

Руководилац Ресора за финансије, аналитику и чланство Уније синдиката просветних радника Србије Владимир Аџић огласио се саопштењем поводом најаве председника Србије Александра Вучића да ће просветни радници добити државну помоћ од 10.000 динара.

Саопштење преносимо у целости:

Најава председника Србије Александра Вучића током телевизијског гостовања, да је одлучио да “обрадује“ запослене у просвети са 10.000 динара једнократне новчане помоћи, показује укупан однос државе према просвети као најважнијем систему на којем се темељи будућност, развој и постојаност сваке земље.

Унија синдиката просветних радника Србије је кроз три штрајка у марту и масовно окупљање 17. марта 2022. године, испред Министарства просвете и Владе Републике Србије исказала своје незадовољство и свој став о одлукама и поступањима надлежних према целокупном образовном систему и запосленима. Наш захтев од 20.000 динара (као трећина дуга према запосленима у просвети) који смо тражили да се исплати до краја марта је био врло реалан. Ако је давање ових 10.000 динара први корак у решавању дуга од 60.000 динара који постоји, онда то поздрављамо, али треба истаћи да од Владе Републике Србије нити смо тражили, нити очекујемо исплате било какве помоћи, већ заосталих дуговања.

Такође се надамо да ће нова Влада Републике Србије имати слуха и отворити социјални дијалог што пре. Подсетићемо да повећањем зарада од 7 одсто у јануару 2022. године однос минималне зараде према заради наставника је испод 1:2 (35.012:66.960), а Унија синдиката просветних радника Србије се већ 23 године залаже за однос 1:3 пошто платни разреди нису заживели и питање је када ће.

Све ово показује колико је оправдан захтев Уније синдиката просветних радника Србије о још једном ванредном повећању зарада од 12 одсто у овој години, као и договор о исплати преосталог дуга од 50.000 динара где имамо спремљене предлоге о начину рефундирања истих, који би верујемо били веома повољни за државу.

Унија синдиката просветних радника Србије очекује од нове Владе Републике Србије и Министарства просвете да ће бити одговорнији у погледу доношења одлука и решавања дугогодишњих проблема који се у образовном систему само нагомилавају, а не решавају.

Спремни смо за договор, али и доследни да наставимо борбу за боље и квалитетније образовање у нашој земљи.

Владимир Аџић, руководилац Ресора за финансије, аналитику и чланство УСПРС

Извор: Морава ИНФО
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll