КАКО ЋЕ ЗАПОЧЕТИ ШКОЛСКА 2021-22. ГОДИНА?

27. јул 2021.

ДА ЛИ РОДИТЕЉИМА И ЂАЦИМА ПРЕТИ ИСТА АГОНИЈА:

Мале су шансе да ученици од 1. септембра крену на регуларну наставу!

Кризни штаб за сузбијање ковида још увек није дао званичну препоруку о томе како ће од 1. септембра изгледати настава у основним и средњим школама, али саговорници Курира истичу да су, с обзиром на експанзију делта соја, као и недовољан број вакцинисаних, мале шансе да основци и средњошколци у Србији 1. септембра седну у клупе по регуларном, класичном моделу какав памтимо од пре пандемије.

Највероватније је, како кажу, да настава буде организована као и прошле године, по некој врсти комбинованог модела, те да би и ђаци и родитељи требало да се припреме на сценарио какав је већим делом био актуелан претходне школске године.

Вакцинација је важна

Др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, рекао је јуче да не може бити постигнут задовољавајући број вакцинисаних до краја августа, када ће бити донета одлука о начину одржавања наставе у школама и да је потребно до тада повећати обим вакцинације.

– Видећемо за месец дана каква ће бити епидемијска ситуација и кризни штаб ће сигурно одлучити у том тренутку шта је најбоље за наше школарце – навео је Ђерлек за РТС, а сумњу да ће се настава одвијати на регуларан начин изразио је и епидемиолог и члан кризног штаба др Предраг Кон који је на ТВ Пинк, такође, истакао да вакцинисаност није како треба, те да је питање како ће се настава обављати.

Са друге стране, министар просвете Бранко Ружић каже за Курир да коначна одлука још увек није донета и да пре свега зависи од епидемиолошке ситуације.

– Кризни штаб ће као и до сада донети препоруку на основу епидемиолошке ситуације, а ову препоруку касније усваја влада. У овом тренутку се не може рећи да ли ће настава бити регуларна или ће се реализовати по неком моделу. Пратимо ситуацију и о тој теми ће се још детаљно разговарати, али оно што је свакако јако битно за заустављање вируса је да се што већи број грађана вакцинише. Довољан број вакцинисаних и колективни имунитет омогућиће и да се школска година одвија неометано – закључује Ружић.

Форум београдских гимназија

Требало би увести обавезну вакцинацију просветара

Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, каже за Курир да не бих имао ништа против тога да наставници, који раде са ученицима и који су због великих група у константном ризику, буду у категорији становништва који подлежу обавезној вакцинацији. Ако је то услов да школска година буде нормална онда би то, како каже, вредело:

– Бићемо у проблему ако опет будемо имали школску годину каква је била претходна. Питање је колико нас таквих школских година још чека, колико ће дуго ученици бити подељени по групама и колико дуго ћемо имати само привид наставе. Ефекти овакве наставе нису задовољавајући и ово је само неко одржавање и нема речи о квалитету.

Седница Кризног штаба

Међутим, како незванично сазнајемо, следећа седница кризног штаба би требало да буде одржана до краја недеље, а један од модела који се у штабу размишља је да школска година, због претећег делта соја који већ прави хаос у Европи, крене са комбинованим моделом, који подразумева да ђаци до четвртог разреда, као и до сада, иду сваког дана у школу у две смене – од 8 и 11 сати, а старији основци и средњошколци по комбинованом моделу, односно да један део наставе слушају онлајн, а други део у школи.

Овај сценарио најреалније делује и Јасни Јанковић, председници Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС):

– Јасно је да ђаци највероватније неће моћи да се регуларно врате у школске клупе. И родитељи и деца треба да се припремају да ће од 1. септембра опет бити нека врста комбиниоване наставе. Ово за последицу има не само лошији квалитет наставе, већ и лошију комуникацију међу децом, те се мора наћи начин да се и просветни радници и остали грађани мотивишу на вакцинацију.

Унија синдиката просветних радника Србије

Ђаци се због короне не познају

Јасна Јанковић, председница УСПРС, каже за Курир да је тај синдикат предложио да се број ученика у првом и петом разреду основне школе, као и првом средње, смањи и да та одељења броје између 18 и 20 ученика, да би бар они, како наводи, могли да прате наставу у целини.

– Они су најосетљивије групе, јер се не познају међусобно. Ми сада имамо ситуацију да, на пример, ученици који ће од септембра бити шести разред се малтене и не познају јер су целе прошле године били на комбинованој настави. Ученици који ће сада бити трећи разред су, када је почела корона, били прваци и од марта те године немају редовну наставу и практично не знају шта је то – наводи Јанковићева која сматра и да би требало да се повећа и број учитеља за млађе основце, јер се они били преоптерећени тиме што су половини одељења сваког дана предавали у смени од осам сати, а половини у смени од 11.

Извор: Курир
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll