Београдска ОШ „Иво Андрић“ коначно добила нову директорку

16. децембар 2020.

Како су наставници победили политичаре

После годину и по дана борбе, две в.д. директорке, три конкурса и седам протеста наставника и родитеља, наставница српског језика Драгана Дејановић Ковачевић изабрана је за директорку ОШ „Иво Андрић“, што је од почетка био предлог колектива.

Пише: Весна Андрић, 16. децембра 2020.

Тиме се ова осмолетка сврстала у ред малобројних школа које су успеле да се одбране од уплива политике у избор директора.

А притисци су од старта били велики, сведоче запослени, који су уверени да је њихово јединство и храброст да се супротставе партијски наметнутим руководиоцима школе довела до оваквог исхода.

– У нашој борби је учествовало 100 запослених и скоро 2.000 родитеља и током претходних годину дана и два месеца ту борбу смо, пре свега, заснивали на јединству. Ако је неко негде рекао „ови људи треба да добију свог директора“ хвала му на томе, али смо се ми трудили да наша борба има смисао, јачину и одјек и да у њој будемо истрајни – каже за Данас Сандра Радовановић, председница синдиката у ОШ „Иво Андрић“.

Пре него што је њено име доспело у медије, Драгана Дејановић Ковачевић је широј јавности постала позната као једна од наставника који су током ванредног стања прошле школске године снимали ТВ часове.

Десетак наставника из „Андрића“ се у старту одазвало позиву Министарства да учествује у овом подухвату, међу којима је и наставник биологије Дејан Бошковић.

О квалитету његових ТВ часова сведоче и две награде које је у међувремену добио, али је Бошковић размишљао да дигне руке од просветарског посла, револтиран управо дешавањима приликом избора директора.

– Сада већ могу да признам да нисам само размишљао већ сам и активно тражио посао, додуше не у струци, већ у трговини. „Припремао сам терен“ код мени најближих људи да то намеравам и нису били одушевљени. Међутим, схватили су да бих био несрећан ако бисмо добили наметнуту директорку, а то и није добра позиција за рад са децом. Разочарала ме је неправда. Наша школа је урадила много пројеката, сваке године смо освајали неколико стотина награда, иностране делегације су нас посећивале и хвалиле. Само из наше школе је десет наставника радило ТВ часове у оном првом таласу. Сама та чињеница нешто говори. И на крају смо кажњени јер смо добили в.д. директорке какве не заслужујемо. Већина колектива има садржајније биографије у односу на биографије тих жена – истиче Бошковић за Данас.

Он се слаже да је јединство наставника и родитеља ђака ове школе утицало да нови министар просвете на крају именује кандидаткињу из колектива за директорку, иако је његов претходник то одбио у два наврата.

– Не знам колико је нескромно да кажем да је оваквом исходу допринела и наша храброст и решеност да покажемо да смо озбиљни. Ми смо имали шаљиве перформансе, али је наша намера да истрајемо била озбиљна. Подршка родитеља је била невероватна и показало се да ти људи имају поверења у наставнике своје деце. И то говори да смо урадили добар посао. Дефинитивно је значила и подршка многих медија, који су препознали наше муке и жељу да се изборимо за квалитет. Јер ово јесте победа квалитета – сматра Бошковић.

Власт до данас није јавности објаснила зашто је Драгана Дејановић Ковачевић била више од години дана неподобна да дође на чело „Андрића“, као ни шта је позадина наводног сукоба на релацији школа-општина, о чему је говорио бивши министар просвете.

Тако су на нивоу спекулација остале приче да је школа била жртва унутарстраначких препуцавања напредњака, у којима су појединци одмеравали снаге управо на избору директора ове успешне осмолетке.

Да ће „Андрићевци“ успети да се изборе са политиком мало ко је веровао.

Иако је било предлога родитеља да се уђе у штрајк, па чак и да се деца повуку са наставе, наставници су остали доследни у ставу да ђаке не треба уплитати.

Бројне протесте Савет родитеља је организовао у поподневним сатима, до општине се шетало у време када она није радила, а перформанси које су наставници осмишљавали су више личили на приредбе на којима су се они добро забављали, него на озбиљан бунт.

Сандра Радовановић објашњава да им околности нису ишле на руку јер су наставници старијих разреда имали наставу до 17 сати, па није било сврхе да се протест организује, а да одзив не буде велики.

Додаје да су се увек трудили да деца не буду оштећена страна, јер су одрасли ти који треба да решавају проблем.

Каже и да им није било важно да затекну некога у општинским канцеларијама јер су знали да ће локална власт чути њихове поруке.

Вера у синдикат

Наши саговорници указују и да су имали подршку Уније синдиката просветних радника Србије, чији је школа члан, посебно колега из Чачка и Горњег Милановца. А да вера у заједништво и синдикалну организованост није опала сведочи и то што је након последњих дешавања порастао број наставника из „Андрића“ који су се учланили у школски синдикат.




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll