Бранили смо будућност Србије!

03. децембар 2022.

Професорка Марија о протесту просветара: Бранили смо будућност Србије!
Постављено: 03.12.2022

Ако желимо да нам деца буду добри људи, морамо озбиљно радити на њиховом васпитању. Зато је важно да ниједна столица више не буде измакнута никоме ни на било ком месту. Тиме што су мене подржали, просветари су бранили будућност Србије, јер деца и јесу наша будућност- поручила је професорка Марија Стевановић из трстеничке Техничке школе, која је од стране тројице ученика те школе претрпела насиље.

Марија каже да је поносна на све своје колеге који су изашли на протест, посебно на оне који су протестовали у Крушевцу, граду где је завршила средњу школу.

-Ја сам чланица Синдиката образовања и тог дана када је организован протест, ми смо имали састанак, тако да нисам могла да дођем и јако ми је жао због тога. Посебно сам поносна на своје колеге из трстеничке Техничке школе, на све колеге из Расинског округа- каже она.

Истиче да је подршка коју су јој колеге пружиле заправо много шира прича:

–Наша деца су наша будућност и зато је важно да их правилно усмеравамо, да сутрадан буду добри људи. И зато морамо, и као појединци и као држава, радити на томе да ниједна столица више не буде измакнута никоме ни на било ком месту– поручила је она.

На питање како се тренутно осећа, непуних месец дана након немилог догађаја у школи, одговорила је са „ на тренутак лоше, на тренутак мало боље“. Каже и то да прво уопште није била свесна шта јој се десило:

Десило се шта се десило, дошла сам кући, разговарала са ћерком о њеним школским обавезама, покушала сам да не размишљам о немилом догађају. Онда је дошао син и показао ми снимак који је кружио друштвеним мрежама. У моменту ми се све срушило, почела сам да се тресем. И од тада немам мира.

Ове недеље потражила је и стручну медицинску помоћ:

-Желела сам да потражим помоћ у Крушевцу уместо у Трстенику, из више разлога. Морала сам, не могу сама да се изборим. Стално сам нерасположена, кад сам сама у кући закључавам се, што раније нисам чинила. Ових дана сам више пута одлазила у здравствену амбуланту у Трстенику, одмах поред је школа и кад прођем ту, лоше ми је. То ми је јасан знак да још увек нисам спремна да се вратим на посао.

У школи ради од 2001. године. Сада се, како каже, пита да ли жели да настави:

Потпуно су ме избацили из колосека, разочарана сам, осећам се понижемо, уплашено. Размишљам о томе да ли је можда време да потражим други посао.

Истиче и то да са поменутим ученицима до тада није имала веће проблеме.

-Умели су они да касне на час, да за време наставе једу храну коју су понели, да стављају мобилне телефоне на клупу. То се јесте дешавало, али ни са њима ни са осталом децом у школи до сада нисам имала веће проблеме. Волим децу, зато сам се и определила за овај посао- каже она.

Наводи и да је разредни старешина одељењу друге године, да са том децом има одличну комуникацију, те да јој је посебно драго када је они позову:

Зову, брину, важно им је да чују како сам. Звала ме је и мајка једне моје ученице која је иначе озбиљно болесна да, поред свих својих мука, мене пита да ли сам добро. Све ми то пуно значи.

Иначе, поред колега, и Савет родитеља Техничке школе, који се у међувремену састао, оштро је осудио насилничко понашање ученика, а подршка је стигла и из Ученичког парламента. Према објавама на друштвеним мрежама, подржава је и већина грађана.

Професорка Марија жели да што пре заборави оно што јој се недавно догодило. Молба за нашу редакцију била је да, ако већ морамо да објавимо њену фотографију, то буде једна њој посебо драга, када су је ученици једним лепим поводом сликали на часу, насмејану и задовољну. Фотографију је послала уз кратку поруку „Е овако желим да будем упамћена“.

Подсећамо, професорка енглеског језика Марија Станковић је 9. новембар претрпела насиље у школи. Њу је на часу вређало троје ученика, потом јој је један од њих измакао столицу на којој је седела, а затим је снимак читавог догађаја азвршио на друштвеним мрежама. Један од ученика се након немилог догађаја сам исписао из школе, док су остала двојица искључена.

Крушевачко Више јавно тужилаштво саопштило је да је против малолетних Н.Ж. (17) и И.К. (16), обојица из околине Трстеника, поднело Вишем суду у Крушевцу, као надлежном, захтев за покретање припремног поступка у правцу кривичних дела злостављање и мучење, извршеног у саизвршилаштву.

Наведено је да је то учињено након прикупљених потребних обавештења, те да се против трећег учесника догађаја, М.М, иначе пунолетног, поступак покреће пред стварно и месно надлежним Основним јавним тужилаштвом у Трстенику.

Извор: Крушевац Град
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll