Чека се епилог случаја насиља у школи у Трстенику, УСПРС најављује протест

19. новембар 2022.

Чека се епилог случаја насиља у школи у Трстенику, УСПРС најављује протест

Санкције које ће трстеничка Техничка школа изрећи тројици ученика, због учествовања у насиљу према професорки те школе, када је један од њих измакао столицу на којој је седала, други снимао, а трећи објавио на друштвеним мрежама, требало би да буду познате наредне недеље. Крушевачко Више тужилаштво, како је нашем порталу речено, не може да се изјасни о овом случају док му полиција не достави извештај о догађају. Истовремено, Унија синдиката просветних радника Србије, синдикат који окупља највише просветара у Расинском округу, осуђује догађај и најаваљује протест за наредну недељу.

Случај насиља над професорком у Техничкој школи у Трстенику, оштро су осудили чланови Уније просветних радника Србије из Крушевца. По њиховим речима, овај инцидент сведочи о потпуној деградацији образовног система, али и саме државе, те ће тим поводом током следеће недеље просветари широм земље одржати штрајк.

– УСПРС деценијама уназад говори о томе како је дошло до урушавања просветног система и уопште деградације просветних радника не само у материјалном смислу него и у смислу ниподаштавања. Професија иде ка дну. Не постоји поштовање ни од државе, родитеља, а и деце. Ово није први пут да се овакве ствари дешавају, дешавало се недавно у Сремској Митровици, у Младеновцу, Београду… Изашло је на видело зато што је случај снимљен, а овакве ствари се дешавају на свакодневном нивоу. Професори су изложени на свакодневном нивоу вербалном и невербалном насиљу. Ово је одраз друштва, средине, где Србија иде и шта су узори деци – казао је за КрусевацГрад Добривоје Марјановић, председник крушевачке Уније синдиката просветних радника и члан Председништва УСПРС-а.

На честе случајеве насиља над наставницима, али и вршњачког насиља, не реагује се адекватно.

– Често се не реагује на насиље, или се реагује минорним мерама које немају сврхе, као што је смањење оцење из владања. Искључења из школе су ретка, а и кад се деца искључе родитељи пишу жалбе да се врате, што се и догађа. То значи да свако може да ради шта хоће. Ми смо указивали на ово пре пар година, имали акције, формирана је радна група у Министарству, која осим папирологије ништа није урадила. Ово је само кулминација онога о чему ми причамо деценијама. Реакција надлежних не постоји, осим у предизборној кампањи када су пуни обећања – сматра Марјановић.

Поводом овог случаја Унија ће током следеће недеље организовати протест.

– Сви наши захтеви на којима смо дуго радили, а који се односе на смањење броја ђака у одељењу на 24 и побољшање материјалног положаја наставника, све је то сада по страни, сада се боримо за голи живот и одбрану образовног система и школа. Мислим да је дошло време да образовање дође на прво место. Следеће недеље ћемо позвати све просветне раднике да један дан обуставимо наставу, а добродошли су и родитељи, ђаци жељни знања и сви грађани који желе боље школство у Србији – најављује наш саговорник.

УСПРС ће наставити да се залаже за боље школство.

– Просвета је деградирана и дотакла је дно. Дефинтивно је време да се, не само као професори, већ као родитљи запитамо шта се ово дешава и зашто се не предузимају неке мере. Инсистираћемо на томе да школа постане сигурно место, да наставници, али и ђаци, родитељи буду заштићени у оквиру школских просторија и да свако ко покуша било какав другачији сценарио буде кажњен. Не буде ли одговора од надлежних, ми ћемо размотрити да ли уопште да започињемо друго полугодиште – поручује Марјановић.

 

О инциденту, који се пре неколико дана догодио у Техничкој школи у Трстенику, када су ученици професорки енглеског језика измакли столицу и пустили је да падне, још увек се говори са ужасавањем. Професорка је тренутно на боловању, а против тројице ученика покренут је поступак.

Подсетимо, 9. новембра, насред часа, један од ученика стао је иза професорке. Након што му је скренула пажњу да није кутурно стајати некоме иза леђа, он је извукао столицу на којој је седела. Професорка је пала на под, а цео догађај забележио је други ученик мобилним телефоном, док је трећи исти поделио преко друштвених мрежа.

– У школу тренутно не могу да идем. Држим се за сада, има дана када сам добро, има дана када ми је теже, велика подршка колега из школе ми много значи – изјавила је за „Новости“ нападнута професорка, додајући да су тог дана три ученика каснила на час, те да се након њиховог придруживања настави догодио инцидент.

„Новости“ су пренеле и да је подршку нападнутој професорки, као и свим просветним радницима, упутио Центар за социјални рад у Трстенику, чији је колектив поручио:

– Овај вид понашања сматрамо штетним и неприхватљивим, са становишта наше струке и вредности које социјална заштита промовише. Задатак друштва, као целине је учинити све неопходне мере како би се спречило понављање ових ситуација.

Оно што додатно утиче на озбиљност ситуације јесте чињеница да су остали ученици догађај пропратили смехом.

Директор Техничке школе, Милан Глиџић, за РТС је изјавио да је против ученика покренут дисциплински поступак:

– Десило се то на часу где немамо сигурносне камере. Предузели смо све законске мере. Обавестили смо родитеље писаним путем и све установе које смо требали, школску управу и покренуо сам васпитно дисциплински поступак и када се утврде све чињенице ученици ће бити кажњени одређеном дисциплинском мером.

Глиџић је за Н1 рекао да ће до следеће среде бити донета одлука о казни за ове ученике и да је о случају обавештено јавно тужилаштво, Центар за социјални рад и школска управа:

– Обавештени су и родитељи, који су изненађени и згрожени поступком своје деце – истакао је он.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll