Да ли ће просветни радници ускоро радити и послове полиције

27. децембар 2023.

Извор: Политика

Данима слушам забринутост просветних радника јер им се поново спрема новина у њиховом послу – постаће, преко курса, стручњаци за безбедност у школама. Просветари су са правом забринути, јер њима не би било први пут да им се преко семинара и курсева уради обука за оно што је немогуће.

Не тако давно постали су стручњаци за рад са децом ометеном у развоју. И тада им је обећавано да ће имати помоћ, да ће држава обезбедити педагошке асистенте за ученике којима је он неопходан. Све се завршило тако да родитељ није дужан дати просветним радницима дијагнозу детета, па су просветари ту већ добили улогу лекара и дефектолога, јер сами морају да открију како је најбоље радити са дететом које им је поверено. Чињеница је да су им организовани семинари који су заменили дугогодишње студије лекара и дефектолога, a број педагошких асистената које плаћа држава је занемарљив. Тако су просветни радници остављени да се сами боре са инклузивном децом са минималним знањем како са њима да раде.

Нова забринутост запослених у просвети да ће постати стручњаци за експлозивне направе је реална јер се не зна шта ће тачно садржати проширени Протокол о поступању код дојава о постављеним бомбама. Зна се да га заједно раде Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете. РТС је 13. децембра објавио да ће Протокол бити потписан у току дана, па ће бити послат председници владе на потписивање и онда ће почети да се примењује.

У међувремену Инсајдер.нет објавио је да уместо да проверу школа, пре и после наставе, раде припадници полиције то би требало да спроводи наставно и ненаставно особље. Њих ће обучити полиција. Исти извор преноси да је из Министарства унутрашњих послова саопштено да би наставно и ненаставно особље требало да буде обучено „за контролу приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места по узору на позитивна искуства земаља које имају сличан проблем”.

Још увек су свежа памћења о масакру у ОШ „Владислав Рибникар”. Тада је речено да ће безбедност деце бити подигнута на највиши ниво, да ће школе добити школске полицајце а не једног који ради 12 сати, да ће у школама сви бити безбедни… Одакле сада идеја да наставно и ненаставно особље проверава да ли су у школама постављене бомбе? Да ли је то та сигурност која је обећана? Уосталом, шта то све просветни радници треба да раде за плату која је испод државног просека?

Сведоци смо да нико не жели да упише смерове на факултетима где се школује за професоре, да ускоро неће имати ко да предаје у школама а сада се размишља да се просветарима додају нови послови у којима би били одговорни за безбедност деце. Да ли ће МУП у том случају додатно плаћати свим запосленима у школама што обављају њихов посао? Зашто тај посао не би обављати полицајци који су у школама? Да ли је неко питао запослене у просвети да ли они то могу, да ли желе да на себе преузму и послове полиције?

Жалосно је што наставно и ненаставно особље у школама нико ништа не пита, они су стално под уценом да ако не прихвате све немогуће захтеве који се пред њих стављају – добиће отказ.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll