Да ли се затвара Хемијско-прехрамбена и текстилна школа „Урош Предић“ у Зрењанину

08. фебруар 2024.

Извор: РТС

Након најаве да ће се смерови које школује Хемијско прехрамбено технолошка школа „Урош Предић“ у Зрењанину бити интегрисати у три школе, запослени и синдикалне организације у школству захтевају да се тај поступак обустави. Из локалне самоуправе наводе да су на основу урађеног Елабората утврдили да се смањује број уписаних ђака на ове смерове, а да ће новим решењем и запослени бити део нових школа.
У синдикату средње школе „Урош Предић“ наводе да Елаборат о измени одлуке о мрежи школа нису званично добили. Замолили су локалну самоуправу да не упућује тај предлог Покрајинском секретаријату за образовање, јер треба разговарати и о другим решењима у околностима кад исту зграду користи и Техничка школа.

https://www.rts.rs/lat/vesti/srbija-danas/5360791/da-li-se-zatvara-hemijsko-prehrambena-i-tekstilna-skola-uros-predic-u-zrenjaninu.html#brid_cp_videoBox-1550199

У синдикату средње школе „Урош Предић“ наводе да Елаборат о измени одлуке о мрежи школа нису званично добили. Замолили су локалну самоуправу да не упућује тај предлог Покрајинском секретаријату за образовање, јер треба разговарати и о другим решењима у околностима кад исту зграду користи и Техничка школа.

Припремили: Миле Новаковић, Драган Живковић, Миливој Сарић
„Зашто не би дали један прелазни период. Kолеге овде, деца вероватно нико није против да се овде школе споје, да се овде добије једна нова школа, да добије један нови назив. И онда би у једној оваквој школи занатској сигурно било више ученика, које потребе има тржиште за овим ученицима, јер ми сада у дуалу школујемо децу за четири фирме у нашем региону“, наводи Милан Галић, из Синдиката просветних радника ХПТШ „Урош Предић“.

Предлог одлуке предвиђа да се хемијски смерови убудуће уписују у Медицинској, прехрамбени у Пољопривредној, а технолошки у Техничкој школи.

Југослав Богдановић, директор ХПТШ „Урош Предић“ истиче: „Сви услови, простор, опрема, кадрови за реализацију наставе наших профила су овде и једино овде. Другде их нема. Kако неко замишља да се од септембра ова наша настава одвија у другим зградама и просторима, без адекватног простора, без адекватне опреме, ја не знам.“

Град и надлежни за просвету су у анализи утврдили да се све мање деце уписује у школу „Урош Предић“, а попуњеност разреда у протеклих пет година је била од 48 до 61 посто.

„То су чињенице које показују просторне капацитете, капацитете коефицијента испуњености уписне квоте, када су у питању одређени смерови. А конкретно постоји један смер где у претходних пет година нико није уписан. Нико неће остати без посла, ђаци ће наставити да се школују у профилима који су започели да се школују у другим школама на другом месту, уколико наш захтев буде усвојен“ наглашава Симо Салапура, градоначелник Зрењанина.

Предлози се нису свидели Независном синдикату просветних радника Србије који је најавио тужбе и кривичне пријаве. Из Покрајинског секретаријата за образовање нам нису одговорили шта може очекивати око 300 ђака и 85 запослених.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll