Да се не кажњава наставница због руковања ђака

01. децембар 2020.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) својим дописом, апеловала је  на министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића, да поништи одлуку о кажњавању наставнице основне школе којој је у наредна три месеца смањена плата за 20 одсто.

Разлог зашто је кажњена је, јер није спречила „руковање“ ученика у школском дворишту и тиме “ теже повредила радну обавезу”.

Како из Уније синдиката наводе, спорни случај догодио се 10. септембра, када је наставница српског језика у ОШ „Љубица Јовановић Радосављевић” у селу Подвршка код Кладова, Марина Милосављевић обављала дужност дежурног наставника током великог одмора.

– Том приликом неколицина ученика је, и поред њеног упозорења, имала краткотрајни међусобни физички контакт, то јест руковали су се. Директорка школе Драгана Думитрашковић је након тог догађаја покренула дисциплински поступак против наставнице Марине Милосављевић због “теже повреде радне обавезе’, односно неспровођења мера безбедности ученика и запослених – каже се у допису УСПРС, упућеном министру просвете.

Такође, наведено је и да је дисциплински поступак окончан решењем директорке којим је наставници изречена „дисциплинска мера казне смањења плате од 20 одсто у наредна три месеца”.

– Наставница Марина Милосављевић је дужност дежурног наставника вршила савесно и предано, пазећи на спровођење препоручених и прописаних мера безбедности. Сасвим је јасно да није имала ни право ни могућност да физички спречава контакт ученика. Стога је потпуно неприхватљиво и бесмислено да се против ње уопште покренуо и водио дисциплински поступак – навели су из синдиката.

Из УСПРС предлажу министру просвете да свим директорима школа у Србији упути допис у ком ће их упозорити на овај случај и дати јасне инструкције за поступање у сличним ситауцијама, а у циљу спречавања непотребног и незаконитог кажњавања просветних радника. Такође, у синдикату су уверени да ће Министарство просвете, преко надлежних инспекцијских служби, прибавити све потребне информације о конкретном случају како би одлука била поништена.

Извор: Дневник




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll