„Данас Предић, сутра нека друга“: Одржан протест наставника у Зрењанину због најаве гашења школе „Урош Предић“

29. фебруар 2024.

Извор: euronews.rs

У Зрењанину је данас одржан протесни скуп запослених у Хемијско-прехрамбеној и текстилној школи „Урош Предић“, јер је локална самоуправа донела елаборат о њеном гашењу. Њима су се придружиле колеге из других градова.
Једногласни су у ставу да се „мора поштовати закон“, да локална самоуправа не може да гаси образовне установе. Позвали су све наставнике у Србији да стану у одбрану школе „Урош Предић“, јер су, како кажу, данас они у проблему, а сутра може бити било која друга школа.

Скуп је почео у 12 сати испред Kултурног центра, односно Школске управе Зрењанин. Затим су се окупљени прошетали до Градске управе у Зрењанину.
Наставницима су се придружили ученици и родитељи, али и колеге из градова у Србији. Било је наставника из Београда, Ниша, Вршца, Уљме.
„Ако пустимо да на овај начин локалне самоуправе почну да затварајају школе, онда је питање шта ће се даље дешавати. Може неком данас-сутра да падне на памет да угаси школу у Kрушевцу, Нишу па да опет имамо проблем. Морамо да поштујемо Закон, и морамо да бринемо о запосленима и о деци“, рекао је за Еуронеwс Србија Звонимир Јовић, председник Синдиката просветних радника Баната.

Захтеви са скупа
Са скупа је затражено да се поштује план уписа у школу „Урош Предић“, да се поштује Закон о основама система образовања и васпитања, да се поштује препорука коју је дало Министарство просвете, а у вези са уписом.
„Оно што је круцијално да је АП Војводина једина надлежна за мреже школа у Војводини, ниједна локална самоуправа не може да гаси школе по свом нахођењу“, навео је Јовић и додао да за школу „Урош Предић“ има много бољих решења од оног који је понудила локална самоуправа.

Kако каже, чињеница је да та школа има мали број ученика, да је сваке године дискутабилно да ли ће уписати одобрене смерове.

„Међутим, чињеница је и да постоји нешто што се зове Закон и по Закону сви треба да поступамо. Нећемо дозволити да се угаси једна школа, како је то локална самоуправа замислила“, рекао је он.
Иначе, Град Зрењанин донео је елаборат о мрежи школа у том граду по коме је предвиђено гашење школе „Урош Предић“, односно да се образовни профили из те школе припоје Медицинској, Пољопривредној и Техничкој школи у том граду. Последњу реч треба да да Покрајински секретаријат за образовање.

Интересантно је да запослени, али ни управа у Предићу нису знали да се ради елаборат о мрежи школа за Град Зрењанин. Само их је непријатно изненадио допис из локалне самоуправе на почетку другог полугодишта да им Град Зрењанин није дао сагласност на предложени План уписа ђака у школској 2024/2025. години.
У допису, који је потписао градоначелник Симо Салапура, наводи се да је одлука донета у циљу оптимизације, односно усклађивања величине школског простора и броја ученика.
Kако је све почело
У школи „Урош Предић“ кажу да су били затечени дописом, да нису знали да се ради елаборат о новој мрежи школа у Зрењанину, да нису консултовани. Тражили су састанак са представницима локалне самоуправе и на састанку им је речено да ће сви образовни профили бити распоређени у остале три средње школе у Зрењанину и да ће сви наставници бити збринути. Зграда школе припала би Техничкој школи.

Милан Галић, представник синдиката у тој школи рекао је раније за Еуронеwс Србија да је све почело када су као добри домаћини отворили врата Техничкој школи из Зрењанина, која је имала проблеме због прокишњавања крова.
„Њихова школа већ десет година нема дозволу за рад, јер има азбестне зидове који су штетни по здравље. Прошле године је била олуја, кров им је почео да прокишњава. Ми смо као добре комшије и добри домаћини помогли им и они су дошли у нашу зграду. Потписали смо споразум да они прво полугодиште иду пре подне, а ми поподне, да би се на полугодишту заменили. То је оверено у Покрајинском секретаријату за образовање. Све је функционисало до децембра, када су дошли са захтевом да се направи анекс споразума како би они и друго полугодиште ишли пре подне. На то нисмо пристали“, испричао је Галић.

Тврди да је тада директор школе позван у општину, где му је сугерисано да ће „ускоро план уписа“, али да он није знао шта би то могло да значи за школу. Онда је „хладан туш“ стигао из Града 25. јануара да не дају сагласност за упис ђака у први разред.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll