Држава као да је образовању маћеха

27. фебруар 2024.

Извор: vreme.com

Нови Правилник о оцењивању у школама у Србији изазвао је буру у јавности. Пре него што је примењен из ресорног министарства су, на иницијативу председника Александра Вучића, најавили измене или повлачење. Председница Уније синдиката школа Београда Снежана Романдић Петровић каже за “Време” да држава, нажалост, има маћехински однос према образовању

Само што је ступио на снагу, нови Правилник о оцењивању изазвао је подељена мишљења просветних радника. У расправу око Правилника умешао се и председник Александар Вучић, те је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић најавила измене или повлачење истог.

Председница Уније синдиката школа Београда Снежана Романдић Петровић каже за “Време” да изјава министарке није изненађење.

Kоска за запослене

“Ако председник и ресорно министарство желе да нас подрже боље је да нам повећају плате за 40 одсто и да нам врате надлежности које смо имали као наставници некада, а не да се као сада само бавимо администрацијом”, каже Романдић Петровић.

Она додаје да је од самог почетка изгледало да је прича о поступку како ће се вршити приговор на рад наставника (не приговори на оцене), као коска која је бачена запосленима у школама да се око тога споре.

“Не видимо масу других ствари које су правилником предвиђење. Посебно правилнинком о поступању у случајевима насиља. Тим правилником су бројне обавезе и одговорности стављене на саму школу.

У кризним ситуацијама школе немају ни капациtета ни моћи да се носе са тим”, каже Романдић Петровић.

Наставнике пријављује ко стигне

Она објашњава да ко не ради у школи можда чак и не разуме на шта се овај поступак за приговор на рад наставника односи.

“Нови правилник враћа приговор родитеља у школу, да се прво тамо размотри, а не да као до сада иде стихијски па не постоји процедура за пријаву. Жао ми је што се држава тако маћехински односи према образовању”, каже Ромадић Петровић.

Она је раније за “Време” објаснила да оно што се не зна у јавности је да су наставнике пријављивали “како ко стигне”.

До сада су родитељи жалбе преносили директно директору школе. Најчешће су, како је рекла наша саговорница, то биле анонимне пријаве.

“Мислим да је Министарсtво овим желело да реши велики број пријава од незадовољних родитеља, па су део процедуре прецизирали и вратили школама. Сада мора половина или више од половине разреда да се изјасни да наставник нешто није урадио како треба. Пријављивање се врши унутар школе, па се тек након неколико процедура мишљење даје директору школе, који са стручним секретаром и на основу мишљења већа доноси одлуку о санкцији”, објаснила је раније Романдић Петровић.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll