Држава се одрекла просвете

11. април 2022.

Просветари су „извисили“ за једнократну помоћ: Они су за државу 13. прасе

Просветни радници у Србији и овај пут су остали без једнократне новчане исплате, односно како ју је извршна власт назвала „солидарне помоћи“, и поред бројних недавно одржаних протеста. Синдикат образовања Србије навео је да је председник Србије Александар Вучић прекршио обећање у току своје предизборне кампање да ће запосленима у просвети бити исплаћен овај новац.

Запослени у просвети и овај пут су остали „кратких рукава“. Наиме, председник Србије Александар Вучић јуче је током телевизијског гостовања најавио да ће неговатељице, спремачице, васпитачице и куварице у социјалним установама добити једнократну исплату од 10.000 динара, али просветаре није поменуо.

„Има их 7.980 и то је добра вест. Када смо давали једнократне новчане помоћи здравственим радницима њима нисмо дали и то је наш дуг за њих“, рекао је том приликом Вучић.

Сви просветни синдикати који су протестовали последњих месеци тражили су од Владе Србије једнократну исплату у висини од 20.000 динара. Међутим, председник Србије им није испунио захтеве ни овај пут. Поред Синдиката образовања Србије, због свега негодује и Унија синдиката просветних радника Србије.

Одрекли су се и нас и наших гласова, али и нашег посла вероватно, оценила је у разговору за портал Нова.рс председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

„Нас су се одрекли чини ми се још раније, не мислим само сада. Све то куда иде наше образовање, како се за исто не пита онај ко у њему ради, личи ми на то да нам није потребно образовање, као ни образовани људи“, изјавила је Јанковић.

Наша саговорница је указала да се власт сетила и здравствених радника и запослених у социјалним установама, а да „силна дуговања према просвети нико не помиње.

Нико се на то не обазире, што значи да су се одрекли просветних радника, оценила је Јанковић.

Новог министра очекује „добродошлица“ када буде изабран
Упитана о новим протестима просветара, председница Уније синдиката просветних радника Србије је одговорила да их за сада немају у плану док се не изабере нови министар просветар, односно Влада Србије.

„Чекамо нову владу, а онда ћемо наравно имати добродошлицу за новог министра, то увек радимо… Дочек за новог министра биће као и за претходне, да не би помислио тај који буде дошао да се другачије према њему опходимо“, истакла је Јанковић.

У случају да нови министар не буде изабран до августа, оно што је сигурно је да ће овај синдикат свакако правити протест око 1. септембра.

„Сигурно ћемо око 1. септембра правити неке протесте, да ли ћемо то опет у Београду или по школским управама, видећемо“, рекла је наша саговорница и додала да 1. септембар не би могао да прође без неког обележавања свега тога што се не ради у просвети.

На питање да ли имају неке информације о предлогу солидарне помоћи просветарима, за коју је Министарство просвете навело да је упућено Влади Србије, Јанковић је истакла да овај синдикат уопште не комуницира са Министарством просвете и Владом Србије, не зато што не желе већ, како је казала, зато што им се ове институције не обраћају.

„Та прича да је упућен захтев је било у време наших штрајкова или пре њих, па сада пошто је све то прошло, ваљда је све заборављено по тој логици“, оценила је Јанковић.

Шта траже просветари?
Подсетимо, просветари у Србији тражили су на протестима смањење броја ученика у одељењу на највише 24, корекцију зарада од 12 одсто и исплату трећине дуговања од 20.000.

Међу захтевима су промене закона из области образовања, уз социјални дијалог.

Извор: Нова С
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll