ДРЖАВНА НЕБРИГА О ПРОСВЕТНОМ СИСТЕМУ!

21. фебруар 2021.

Поштоване/и,

У петак, 19. фебруара 2021. године, одржан је састанак представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и репрезентативних синдиката. Унију СПРС је представљала Јасна Јанковић.

Неколико дана раније, наша организација је затражила пријем код министра просвете, да бисмо видели шта држава има у плану у вези са многобројним тужбама које су или у току или ће бити покренуте. Највећи број тужби тиче се топлог оброка и регреса за запослене са минималном зарадом, као и учитеља, наставника, професора који наставу изводе по ИОП-у 1 или ИОП-у 2.

На састанку се министар уопште и није појавио, тако да је јасно да њега ова проблематика и не занима. Његова два помоћника, за средње образовање, Милош Благојевић и предшколско и основно образовање, Милан Пашић, објаснили су нам да од државе још увек чекају став поводом тужби запослених са минималном зарадом, за топли оброк и регрес и да сматрају да се то мора решити на вишој инстанци, у Влади РС. Другим речима, државу ће тужити не само запослени у просвети, већ и у здравству, култури, односно они који имају статус јавних служби.

У вези са тужбама за ИОП, како 1, тако и 2, добили смо информацију да Министарство државне управе и локалне самоуправе припрема промену, појашњење Уредбе по којој је омогућена увећана зарада од 10 посто онима који раде у одељењима где је неопходан Индивидуални образовни план. То другим речима значи да ће увећање зараде следовати само онима који раде у специјалним школама, али не и у редовним. Наравно, уколико се Уредба усвоји, а то би требало очекивати већ у марту 2021. године, тужбе ће бити омогућене онима који су овако радили у претходне три године, јер толико не застаревају финансијска потраживања.

Разочаравајуће је да просветни систем као грешку види увећане зараде оних који у одељењима имају ђаке којима је потребна посебна пажња.

Емисија „Просвета има реч”, емитована у недељу 14. фебруара, 2021. године, управо се бавила темом тужби. Уколико нисте, погледајте шта о томе каже једна од адвокатица УСПРС, Биљана Микићевић из Крагујевца.

С поштовањем,

У Београду,  20. фебруарa 2021.

Председник Уније СПРС

Јасна Јанковић
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll