И би упис

13. јул 2020.

Иако није трајао библијских шест, већ само два дана, завршен је први круг уписа у средње школе. У првом уписном кругу, 9. и 10. јула, распоређена је око 61 хиљада ученика, док је за хиљаду и по нераспоређених остало више од 10 хиљада слободних места у трогодишњим и четворогодишњим средњим школама.

Упис беше ко упис и шта да се прича… Дуго најављиван електронски упис успело је да реализује свега 15% малих матураната. Испоставило са да је услуга, која је требало да буде доступна преко портала еУправа, од 9. јула, за 85% ученика и њихових родитеља остала недоступна и недостижна све до петка, 10. јула. Претходно је Канцеларија за еУправу Владе Србије наравно најавила да ће електронски упис у средње школе бити доступан свим родитељима у Србији и наравно, то се није десило.

i bi upis

Како је апликација за упис у средњу школу на поменутом порталу и после небројено безуспешних покушаја, остала недоступна великом броју родитеља, били су принуђени да своју децу и себе изложе епидемијском ризику како би формалности око уписа извршили на лицу места у распоређеним школама.

Видно незадовољни, али ипак поносни на успех своје деце, сматрали су новонасталу ситуацију донекле очекиваном, после свих перипетија које су имали у претходном периоду са сличним електронским порталима Министарства просвете. Истини за вољу, није било очекивано да се после више онлајн скандала одједном спроведе све како ваља…

Међутим, оно што је било сасвим неочекивано, јесте да родитељи буду окривљени за туђи неуспех и то на Јавном медијском сервису у Дневнику РТС-а, где су могли чути да је њихова збуњеност главни разлог због кога нису успели
да са неколико кликова од куће искористе могућност електронског уписа!

Корак даље у вређању интелигенције родитеља, отишао је директор Канцеларије за ИT и еУправу, Михаило Јовановић, који је гостујући у Јутарњем програму РТС-а, уместо извињења у име портала еУправа, јавности упутио сасвим несувисло објашњење, како се велики број родитеља определио за упис у школи, ради упознавања будућих професора. Ахаха, да није тужно, било би смешно! Замислите само да се неко у јеку епидемије, када се у школи налази минималан број запослених који носе заштитне маске, упути у исту, ради упознавања наставног кадра.

Да родитељи нису ни збуњени, ни луди, јасно је свима који су у дане уписа средњошколаца покушали да по креирању налога на порталу еУправа приступе опцији – електронски упис у средњу школу, а јасно је и професорима који су дежурали у школама у току уписа. Нејасно је, међутим, због чега се родитељи који су поднели огроман терет онлајн
наставе заједно са ученицима и просветним радницима, сада јавно исмевају?! Ваљда није било довољно да се исмевају „само“ наставници, па идемо на ширу групу! А све то у циљу да се „Власи не досете“, па неко пита цењено Министарство просвете: „Људи, шта ви то радите?!“

Унија синдиката просветних радника Србије сматра да овакав начин дезавуисања јавности омаловажава углед и ниподаштава улогу родитеља у реализацији овогодишњег уписа њихове деце у средњу школу.

Наставници, родитељи и старатељи су јунаци ванредног стања јер су, без припреме, средстава и довољно знања изнели трећину и завршили школску годину. То не смемо никада заборавити ко год седео у Немањиној или извештавао на РТС-у.

И би вече и би јутро, дан други. Мали матуранти се уписаше. Остаде жал да смо могли, баш смо могли, да покажемо да смо, као сав нормалан свет, научили нешто из сопствених грешака.

Остадоше иза нас месеци муке, стреса, негирања погрешних процена и у библијским размерама гафови Министарства просвете.

У Чачку,
13. јула 2020. године
рук. Ресора за образовање УСПРС-а
Весна Јеротијевић
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll