ИГРАЈУ ЖМУРКЕ УЗ ОНЛАЈН

09. децембар 2020.

Ко стоји иза уцене да наставници потписују изјаве за коју не зна ни Министарство просвете?

У делу београдских школа, од краја прошле недеље, директори намећу наставницима да потпишу изјаву којем се безусловно одричу било каквог права на надокнаду трошкова које свакодневно имају радећи са ученицима од куће.

У примерку такве изјаве, коју су наставници доставили редакцији Гласа јавности, одмах се може уочити да сем текста, испод кога се једино могу потписати, не постоји ни један други детаљ који указује на то коме се она даје, као ни по ком основу је њима достављена на сагласност.

Да све буде још чудније ни у Министрству просвете не знају “о чему се ради” и да ће “испитати случај”, па све полако почиње да личи на лошу варијанту омиљене дечије игре жмурке, само што овде онај ко жмури и броји бар до 100 (министарство) кад склони руке са очију и прогледа као да нема намеру да “јури и запљуне” оне који се крију (директори школа), што прилично убија чар ове одувек популарне ђачке доколице.

Док се међу наставницима још нагађа да ли су ове “жмурке” само пробни балон просветних власти, да по систему – ако прође, прође – у неким београдским општинама онда може и у целој Србији или се само партијски в.д. директори изнова додворавају политичким моћницима својим партијским визијама домаћинског пословања, сазнаћемо очигледно брзо али не пре него се изјасни и Министарство просвете, на тему зашто “не јури и запљуне” они који се сакрили иза ове уцене наставницима. А може ово да буде и одлична прилика за новог министра просвете, Бранка Ружића, да разреши игру баш чувеном поентом из жмурки: “Пуј спас, за све нас”!

Елем, текст насловљен као “Изјава” је недвосмислен, сем што изнад њега нема очекиваног заглавља онога коме се она даје, нити било каквог другог званичног наслова, а у њему дословце пише:

“Ја (име и презиме) запослен/а (име школе и општине) на радном месту наставника (предмет), изјављујем да ћу у наредном периоду почев од дана (датум) 2020. године обављати рад од куће односно остваривати наставу на даљину, уз коришћење одговарајућих платформи, а у складу са Упутством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Уредбе и допуне Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД – 19.

Изјављујем да од послодавца у том периоду нећу тражити накнаду за амортизацију личне рачунарске опреме, трошкове инетернета, електричне енергије, телефона и друге трошкове, а у случају да немам могућности да наставу остварујем на даљину, т.ј. од куће, рад ћу обављати у просторијама школе користећи школске рачунаре и интернет”, пише у тексту испод кога је још само место за потпис запосленог.

Поред Министарства просвете, медији се у оваквим ситуацијама обично обраћају, као другој најутицанијој адреси, Унији синдиката просветних радника Србије, где нас упућују на њихов београдски одбор, на чијој је територији ова необична појава прво и уочена. Београдски одбор Уније СПРС је већ добро упознат са дешавањима у овом случају, па нам је председница Снежана Романдић Петровић, доставила допис који је иначе проследила колегама, али и уз, како нам каже, претходне консултације са правницима. У тексту достављеном Гласу јавности је и њен коментар, али и савет колегама за те околности:

-Поводом дописа који је стигао до мене, а у вези са Изјавом коју неки директори траже од запослених у вези са одрицањем права на надокнаду, која произилази из потребе рада од куће, обавештавам вас да нисте у обавези да исту потпишете.

Верујем да у име свих нас, у овој изјави видим недостатак етике и морала од стране директора који траже поменуту изјаву. Немам сазнања да ли је ово, иницијатива директора или препорука Школске управе или Министарства. Како би сте избегли непријатности са којима се можете суочити ако не потпишете поменуту Изјаву, а по савету правника, предлажем да у дну Изјаве, својом руком допишете следећи текст:

“Ову Изјаву је саставио директор школе и доставио је запосленом на потписивање. „

Потпис ставити испод ове реченице а не на месту где се тражи потпис за Изјаву, пише у допису Снежане Романдић Петровић, председника Уније синдиката школа Београда, који је доставила Гласу јавности и колегама из београдслих школа.

(Глас јавности)




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll