Имају ли теткице право на накнаду за топли оброк

09. јул 2022.

Врховни касациони суд сматра да запосленима са минималном зарадом исхрана у току рада и регрес не могу бити додатно испаћени јер су садржани у коефицијенту

Теткице и домари, по свему судећи, немају право на исплату регреса и топлог оброка по налогу суда, јер је Врховни касациони суд (ВКС) тако оценио.

Све очи запослених у просвети који примају минималну зараду, а нарочито оних који су у спору с послодавцем и у чију су корист до сада пресуде донели нижестепени судови због неисплаћене накнаде за исхрану у току рада и регрес за коришћење годишњег одмора с каматом, упрте су у нову пресуду Врховног касационог суда која би требало да изједначи судску праксу, а није у корист радника. Највиши суд прихватио је посебну ревизију једног оваквог поступка на захтев школе и преиначио пресуду – теткице, ваннаставно особље у школама чија плата не достиже до минималца већ им држава дотира до законом гарантоване минималне зараде, немају право на додатну исплату регреса и топлог оброка јер су те накнаде садржане у коефицијенту.

– Уместо ишчекиваног става ВКС-а који је требало да уједначи судску праксу осванула је априлска пресуда по ревизији којом нам је све речено. Одлуком ВКС-а преиначује се у корист школе пресуда Апелационог суда у Новом Саду, која је била у корист радника. Тужбе за регрес и топли оброк су пале, а образложење је посебно забрињавајуће. У њему се констатује да то што је тужиља (запослена) у спорном периоду примала минималну зараду није од важности, јер је прописима дефинисано да се поменути додатак налази у коефицијенту. Позивајући се на исте законе, пре две године, такође у пресуди на уложену ревизију поводом истог оваквог случаја, ВКС је пресудио потпуно супротно – у корист запослене у школи, наводећи да без сумње у минималној заради није садржана накнада трошкова топлог оброка и регреса. По новој, преиначеној пресуди, која напросто не може бити прихватљива, убудуће све може да буде урачунато у минималац, сутра ће моћи да кажу да су и путни трошкови и рад викендом садржани у коефицијенту – негодује Душан Кокот, председник Независног синдиката просветних радника Војводине.

Он напомиње да су многе накнаде по пресудама које су до сада на име неисплаћеног регреса и топлог оброка у корист запослених донели нижестепени судови – исплаћене, јер је апелациона пресуда извршна и жалба не одлаже извршење.

– Када ти поступци дођу на ревизију у ВКС, све ће морати да врате. Страшно – указује Кокот. Чланове синдиката којим руководи охрабрује да не брину, чак ни у случају губитка спора, јер су, како наглашава, заштићени одлуком да у овим предметима неће сносити никакве трошкове, а борба није окончана.

– Нећемо стати. Не може суд да преиначује дефиницију минималне зараде. Не може да наведе да то што је запослени примао минималац „није од значаја”. Обратићемо се Уставном суду, ако затреба и Међународном суду у Стразбуру – уверава Кокот.

Стотине тужби поднели су запослени у образовању који су на минималцу, тражећи да им држава исплати регрес и топли оброк. Почетком другог полугодишта ове школске године, Министарство просвете послало је директорима основних и средњих школа допис у коме налаже да поднесу жалбе на пресуде које су добили у корист запослених због неисплаћеног регреса и топлог оброка. Прецизирајући тада да писмом просветни врх прописује да „уколико директор школе добије пресуду првостепеног суда, обавезно и без изузетка поднесе жалбу другостепеном суду, као и да изјави ревизију у случају да другостепени суд не усвоји његову жалбу” Владимир Аџић, шеф ресора за финансије Уније синдиката просветних радника Србије, оценио је да просветна власт на тај начин само купује време. Питао је ко ће одговарати за ненаменско трошење буџетског новца када пресуде и судски трошкови стигну на наплату напомињући да ће то извесно довести до блокаде рачуна великог броја школа.

Сада, када новом пресудом ВКС налази да су нижестепени судови погрешно применили материјално право и да теткици на минималцу не припада право на накнаду трошкова за исхрану у току рада и регрес за коришћење годишњег одмора, пошто су те накнаде садржане у коефицијенту њене плате, Аџић указује да је у истом оваквом случају 2020. године ВКС пресудио у корист радника, а да новом пресудом показује намеру државе да не плати оно што иначе радницима припада по Закону о раду.

– То су сви наши помоћни радници у школама, теткице, чак и административни радници и сви до петог степена стручности којима се зараде дотирају до минималца, што је показатељ нивоа улагања државе у просветни систем. Подсетићу да је Влада Републике Србије уредбом из марта 2021. незаконито одузела право свим запосленима у просвети на накнаду од десет одсто за рад са децом са сметњама у развоју по индивидуалном образовном плану. Поднели смо захтев Уставном суду за оцену уставности такве уредбе, а до данас нема одговора. И то сведочи да држава поново купује време за рад који је очигледно морао бити плаћен, као и у случају накнаде за регрес и топли оброк за запослене с примањима испод минималца, где су сада грубо прекршена права запослених и то одлуком Врховног касационог суда. Ово је стварно прешло све мере. Свим синдикалним и законским средствима борићемо се да запосленима буде плаћено оно што им и припада, и то ће бити један од приоритетних захтева кад првог септембра уместо да будемо у учионицама изађемо на улицу – критикује Аџић.

Проф. Марио Рељановић, из Института за упоредно право, сматра да је Врховни касациони суд очито променио став и донео другачију пресуду.

– Главни проблем је што суд добро идентификује који су закони релевантни за овај случај, али лоше идентификује њихов међусобни однос. Надлежни из суда кажу да примена закона о платама у јавном сектору искључује у потпуности примену Закона о раду, што није тачно. Пошто у закону о платама не постоје правила о минималној заради, онда се на минималац примењују правила о минималној плати, која су садржана само у Закону о раду – напомиње проф. Рељановић. Додаје да је Законом о раду прописано да се све оно што чини увећану зараду додатно исплаћује, а да регрес и топли оброк спадају у друга, остала примања.

– Зато радници који добијају минималац, накнаду за топли оброк и регрес морају посебно да приме – наглашава он.

Извор: Политика




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll