Измене закона из области образовања – Јавна расправа Ниш

22. април 2023.

ОЦЕНА ВЛАДАЊА УЛАЗИ У ПРОСЕК

Бројчано оцењивање владања на крају првог и другог полугодишта и рачунање те оцене у просек код ученика од петог до осмог разреда основне школе једна је од кључних мера која је превиђена новим Законом о образовању, речено је на јавној расправи о изменама овог закона у Нишу.

Предложено је и одлагање исписивања ученика из средње школе уколико је против њега покренут васпитно-дисциплински поступак, до његовог окончања. То је, уз остале предвиђене активности, потребно предузети у наредном периоду како би се унапредила превенција и систем реаговања на насиље у школама, рекао је у Нишу министар Бранко Ружић.

Бројчано оцењивање владања на крају првог и другог полугодишта и рачунање те оцене у просек код ученика од петог до осмог разреда основне школе једна је од шест нових кључних мера која је предвиђена новим Законом о образовању, а о којем се после Новог Сада, расправља и у Нишу.

“Оцена пет се не подразумева као до сада, па се смањује са непримерним понашањем”, каже Снежана Вуковић шефица за мањинска и људска права при Министарству просвете.

“Ми смо желели да они који имају оцену један из владања да понављају разред, то није прихваћено али је повећана одговорност како починилаца насиља, тако и старатеља или родитеља ученика али и директора школа”, истиче Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије

“Изменама Закона више ученик не може ученик испише током дисциплинског поступка”, додаје вуковић.

Све ове измене Закона о образовању унапређују превенцију и систем реаговања на насиље у школама. Од важнијих измена закона и правилника је увођење државне матуре у школској 2024/25 години. Међутим, факултети у Србији се још нису изјаснили о усвајајњу начина вредновања постигнућа ученика средњих школа.

“Законски рок је био прошле године 31. августа, то смо привели крају 95 процената, јуче смо имали састанак са деканима да поред државне матуре имају и тест склоности, а то је шестина или седмина свих факултета”, објашњава министар просвете Бранко Ружић.

Од школске 2024/2025. у комплету уџбеника за основце и средњошколце у Србији требало би да се нађе и национална читанка, речено је на јавној расправи у Нишу.

“Планирано је да буду четири националне читанке које ће садржати елементе националног идентитета”, помоћник министра просвете-

Следећа јавна расправа је Београду, а предлоге и сугестије стручна јавност предлоге и сугестије може да шаље Министарству просвете до 27. априла, након чега ће се Нацрт закона о образовању наћи пред републичким посланицима.

Извор: ТВ Зона Плус




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll