Јанковић: Ситуација у школама није добра, а мора да се остави утисак да јесте

04. фебруар 2022.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије изјавила је за Н1 да епидемиолошка ситуација са коронавирусом у школама није добра, али да се „не зна тачно каква је“, јер, како је појаснила, не зна се број запослених који су епидемиолошки угрожени. „Њих не броји нико и о њима не брине нико“, рекла је.

„Ми смо спровели анкету која траје недељу дана, избројали око 9.000 људи у систему а који су болесни. Нема деце у овој бројки. Кад су деца у питању, министар говори о три посто ђака, има их 850.000, ни то није мала бројка, али се броје само деца који су потврђени ковид пацијенти. Тај број је сигурно пута три. А овај број од 9.000, ту је највише наставника, с обзиром да они улазе у учионицу“, рекла је Јанковић.

Према њеним речима, настава се тешко организује.

„Ово већ предуго траје, врло тешко се налазе замене, тешко смо их налазили и кад није било ковида, а сада је то готово немогуће. Замењује ко стигне, кад стигне, одељења се спајају. Треба да се остави утисак да је све у реду и за то некако школе служе.

Тим за школе најавио је да ће ђаци основних и средњих школа можда поново бити на распусти једну недељу у фебруару.

„То ми се чини лицемерно, јер Тим за школе треба да зна више од мене која у школи само радим. Овај број запослених и деце је много већи него, рецимо, месеца октобра, када је много школа, општина било у црвеном семафор светлу, дакле, ишло је онлајн. Сад одједном Тим за школе преко тих бројки прелази, да ли их зна, да ли не зна, тај Тим за школе за који ми не знамо ко у њему седи и како одлучује“, рекла је Јанковић.

Синдикат је у четвртак затражио састанак са ресорним министром Бранком Ружићем.

„Одмах да Вам кажем, не надам се састанку код министра Ружића. Није први пут да смо тражили пријем, али то је та једностана комуникација – ми њему пишемо, он ћути. Шта је сада решење? Решење је било оставити децу и запослене још недељу дана на распусту – то се није десило. Решење је било сагледавати реално бројке и где је црвено, прећи на онлајн. Решење је било да Војводина не крене тако рано са школом, јер тамо је већи хаос. Ако треба да гасимо ватру која букти, онда треба да се продужи школски распуст. Ми не знамо докле ће ово да траје“, изјавила је.

Јанковић је најавила и велики протест „уколико се не дође до решења бројних проблема у систему“.

„Надам се да ћемо нешто решити наредних дана. Иначе ћемо бити 17. марта испред министарства, па ће моћи да нас чују јако добро. Имаћемо велики протест којим ћемо обележити седам година неиспуњавања великих договора који су били 2015. године“, рекла је Јанковић.

Извор: Н1
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll