ЈАСНА ЈАНКОВИЋ: ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ЛИЧИ НА ХАОС У НАЈАВИ, ВОЛЕЛА БИХ ДА МЕ ДЕМАНТУЈУ!

23. август 2021.

ЈАСНА ЈАНКОВИЋ: ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ЛИЧИ НА ХАОС У НАЈАВИ, ВОЛЕЛА БИХ ДА МЕ ДЕМАНТУЈУ!

Почетак школске године приближио се на скоро недељу дана, а мало тога се зна, као у старој поучној причи о томе када је деда посејао репу, па после повуци, потегни – ишчупати не може.

Родитељи, ђаци и наставници гледају у Министарство просвете, ови у Кризни штаб који чека одлуку политичара, који су се једино до сада досетили да препоруче да школе буду подељене на три зоне: зелену, наранџасту и црвену и тако “ишчупају корону” за нормално похађање наставе.

Наиме, према плану, ако он то јесте и као такав буде прослеђен Кризном штабу, сви ђаци би заједно сели у клупе и не би се делили у групе, часови би трајали 45 минута, а у случају погоршања епидемијске ситуације школе би се делиле на три зоне: зелену, наранџасту и црвену. Е сад, школе у зеленој зони ће нормално држати наставу, а чије школске управе процене да ситуација није повољна оне иду наранџасту, где би часове држали комбиновано, али ако склизну у црвену прелази се комплетно на онлајн наставу.

Да би се та ситуација што боље пратила директори школа ће сваког уторка “подносити рапорт” школској управи о броју заражене деце и ови ће одлучивати о бојама зона, значи о моделу наставе која ће се примењивати до следеће процене.

Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних тадника Србије, сумњичаво врти главом док о томе прича за Глас јавности:

-Шта је ту ново, па директори су до сада слали извештаје петком, а сада ће уторком. Оно што видим је хаос у најави, али би као просветни радник волела да ме демантују и пријатно изненаде. То пре свега мислим зато што школске управе до сада нису показивале смелост да самостално, виспрено и правовремено реагују, већ су само преписивали одлуке. Ево и примера, Министарство просвете пошаље упутство да се одељења поделе за комбиновану наставу, што је било у реду ако је 30 ђака у разреду, па имаш две групе по 15. Али, када је у разреду 16 ученика, они су и тада преписивали, па деле на по осам ђака! И сада ти од њих очекујеш иницијативу да храбро и правремено реагују, – прича Јасна Јанковић за Глас јавности и образлаже зашто још тако мисли:

– И Кризни штаб, у који скоро беспоговорно гледа Министарство просвете, исто преписује туђе искуство, јер су у Аустрији и немачким покрајинама још прошле године увели те зелене,наранџасте и црвене зоне, али тамо се то односило на читаве регије. Зна се ако је цео регион у наранџастом или црвеном како се поступа, то важи за све становнике, здравство и привреду, а ми би само за школе. Као дугогодишњи наставник посебно сам алергична на несувисло преписивање, јер сеоске школе са десетак ученика и учитељицом стартују, у истој зеленој зони, као и београдска електротехничка школа “Никола Тесла” која има две хиљаде ђака и 250 професора! Где је ту основна логика и тек ћемо видети како ће се понашати свака од 18 школских управа у Србији, зато нисам оптимиста, али понављам да бих жарко желела да ме демантују, – објашњава Јасна Јанковић, председник наше највеће образовне организације, Уније синдиката просветних радника Србије, у изјави за Глас јавности.

Подсећања ради, деда је репу ишчупао тек када је маца позвала миша, па је преко куце, унучади и бабе завршен посао. Истина, није ни деда у почетку знао шта ради, ипак је био мудар да сачека да сви сложно ишчупају репу, али сва је прилика да поука из ове приче неће помоћи нашим, преписивању склоним, школским властима.

(Глас јавности)
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll