Још један онлајн фијаско

27. мај 2020.

ЈОШ ЈЕДАН ОНЛАЈН ФИЈАСКО

После ученика осмог разреда, МПНТР је и наставнике још једном изложило стресу. Наиме, наставницима појединих школа пре недељу дана стигао је имејл директно из ЗУОВА, уз захтев да се пријаве на обавезни семинар „Дигитална учионица / дигитално компетентан наставник – увођење електронских уџбеника и дигиталних образовних материјала”.

Jos jedan online fijasko

 

У понедељак, 25. 5. 2020. (наставници су позвани да приступе платформи), систем је падао целог дана, наставници су све време безуспешно покушавали да се улогују, а они који су некако прошли, морали су да раде све поново, јер би их систем само избацио. Тек понеко је могао уз много среће да прође предвиђени део обуке. Већини је „техничка подршка” одговорила да је систем преоптерећен и да покушају сутра, јер ће бити продужен рок. To „сутра” је било јуче, а ситуација није боља, јер систем и даље избацује учеснике обуке.

Зашто је на обуку истовремено позвано неколико стотина наставника, без провере могућности система? Да ли су наши наставници покусни кунићи импровизоване дигитализације? Зар није могло да се сачека са овом обуком до половине јуна, када су наставници мање оптерећени? Ко је заборавио на циљ ове обуке – професионално оснаживање наставника за коришћење савремене информационо-комуникационе технологије у свакодневној настави? Шта би се десило да ми пред своје ученике долазимо овако неспремни?

Далеко од тога да наставници не желе да буду дигитално писмени, што су и доказали својим сналажењем у различитим видовима онлајн наставе за време ове пандемије. Дигиталну компетенцију нашег образовог система обезбедили су наши наставници својим знањем и финансијским средствима, али нису очекивали да их уз провере знања и закључивање оцена неко малтретира цео дан, јер се опет неспреман упустио у обуку којој није дорастао.

Дигитална настава сјајно функционише, тако бар министар каже.

Наравно, подразумева се да наставник има лаптоп и компјутер код куће, добар и брз интернет, средства да плати телефонски рачун након позивања ученика који немају ни интернет ни лаптоп, и да докупи гигабајте на Гугл драјву, како би могао да прими и сачува све податке које је поставио/ла, и податке које су послали ученици. Ако немаш, не брини. Добићеш пацку од државе, јер си неодговоран. Али, немој да се жалиш. Можда немаш лаптоп, интернет, добар мобилни пакет или новац за Гугл драјв, али држава је ту да ти помогне. После два месеца дигиталне наставе, послаће те на онлајн обуку за дигитализацију и дигитализоваћеш се, не брини – ако уопште успеш да приступиш обуци.

У Чачку, 27.маја 2020.

Руководилац Ресора за образовни систем УСПРС – а

Весна Јеротијевић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll