Како је Влада шокирала просвету: За одлуку о скраћењу године сазнали из медија

02. јун 2023.

Како је Влада шокирала просвету: За одлуку о скраћењу године сазнали из медија

Учитељи, наставници и представници просветних синдиката једногласно поручују да је одлука о прекиду школске године 6. јуна преурањена, због тога што није било никаквих назнака да ће се тако нешто догодити. Кажу да су за одлуку сазнали из медија и да у њој није јасно дефинисано због чега се школска година изненада завршава.

За само месец дана просветни систем се окрену наопако. Врата проблема најпре је отворила трагедија која се 3. маја догодила у школи Владислав Рибникар. Неколико дана касније, просвета је због тога остала без ресорног министра. Ситуацију је додатно закомликовала одлука Владе, донета преко ноћи, да се друго полугодиште у свим школама заврши 6. јуна.

„Сви смо у шоку, сви смо изненађени, још некако не вреујемо да се то стварно десило“, каже наставник историје Александар Марков.

„Школе су јутрос око 9 часова добиле званично саопштење, али је изостало званично образложење због чега је школска година напрасно прекинута, родитељи кажу да је ово један велики циркус и овако нешто је требало најавити много раније – колеге кажу, ето, завршава се школска година пре него што се зваршавају ријалитији, а ученици кажу – нама треба још времена“, додаје учитељица Весна Јеротијевић.

Времена је, међутим, све мање, јер оцене морају да буду закључене до уторка. Запослени у просвети питају – како то да изведу? Из ресорног министрства у допису који је достављен школама то нису прецизирали, већ су навели да школе до 20. јуна могу да одржавају ваннаставне активности, које, између осталог, подразумевају и наставу у природи, као и да незадовољни ђаци до тада могу да поправе оцене.

„Схватате да ми упадамо у једну општу котрадикторност, морамо закључити оцене до 6. јуна, а ученици после могу да их поправљају, извините, када се поправљала закључна оцена, закључна оцена се поправљаја на предлог закључне оцене, ако ученик није задовољан, па се онда оцена закључивала, једна одлука потпуно хаотична, непримерена“, каже Јеротијевић.

„То је само показатељ да је тај допис из Владе ко је неко саставио да нема много додирних тачака са просветом“, додаје Марков.

Представници просветних синдиката поручују да је ово јасан сигнал да је просветни систем колабирао и да Влада, уместо да доноси одлуке које ће просветарима и ђацима да помогну – она им крај године отежава.

„Коме је ово најбоље решење, на који начин се ту види интерес ученика, како ће ово снизити ниво стреса, анксиозности када кажете младим људима – имате петак, понедељак, уторак да се испоштује оно што је дато у дописима, а заправо немате никакву могућност, јер, ево, моје колеге се листом жале да у неким одељењима имају први сусрет са ђацима тек у среду“, рекла је Весна Војводић из Независног синдиката просветних радника Србије.

Како би се настава завршила адекватно, учитељи и наставници поручују да је Влада, ако је хтела да у томе помогне, одлуку о ранијем заврштеку школе требало да саопшти на време и на прави начин, а не да се просветари, ђаци и родитељи о томе информишу преко медија.

Извор: Н1
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll