Како су родитељи и наставници постали супротстављене стране?

17. јун 2024.

Извор: Инсајдер

Како су родитељи и наставници постали супротстављене стране: Крај школске године доноси ризик за просветне раднике (ВИДЕО)
Могу ли измене Кривичног законика да утичу на смањење насиља над просветним радницима. После напада на наставницу у новобеоградској основној школи, мајци ученика – која је била незадовољна оценом која је закључена њеном детету – Тужилаштво је одредило притвор. И то је само један у низу примера због којих просветни радници траже да се напад на њих третира као посебно кривично дело. Измене Кривичног законика требало би да буду усвојене на јесен, а министарка просвете најављује новине у раду професора са родитељима, посебно на крају школске године.

Напад на запослене у образовању, од јесени би требало да постане ново кривично дело. Тиме би биле пооштрене казне за насиље над професорима и наставницима са циљем да се смањи насиље које све чешће трпе просветни радници.

“Када ме питате да ли смо задовољни, свакако да јесмо у смислу да до сада није било никакве заштите, али та заштита мора под хитно да ступи на снагу. Просто свако даље одуговлачење, јер нама је обећан тај закон а онда смо након тога имали неколико случајева насиља усмерених према запослениима у школи”, каже Мирјана Гашић из Уније синдиката просветних радника и додаје да су проблематични ђаци и родитељи у мањини.

Посебан ризик за просветне раднике јесте крај школске године – сматра ресорна министарка Славица Ђукић Дејановић и најављује нове мере уз које би, верује, насилно понашање родитеља могло да се избегне.

“Незадовољни родитељи нажалост су најчешће родитељи који су током године заузети неким обавезама и не прате успех детета и онда се пред крај године суочавају са оценама детета и наша је сугестија, а од следеће године то ће бити обавеза да ниједан наставник не прима један на један родитеља, дакле да ако мора да се разговара да ту буде више особа”, рекла је министарка Ђукић Дејановић у јутарњем програму Блиц телевизије.

Из синдиката просветних радника међутим подсећају да недавно усвојени Правилник већ забрањује разговоре са родитељима на крају школске године, и да долазак родитеља у школу у том периоду говори о пропусту образовне установе.

Оно у чему су сагласни и Министарство и просветни радници, као и бројни психолози, јесте да законске измене нису довољне.

Психолошкиња Радмила Вулић Бојовић истиче да је кључја превенција још од предшколског узраста, али и сарадња родитеља и наставника.

“Некада је било тако да су родитељи и наставници били на истој страни, на страни да васпитају, усмере дете у правцу који је у његовом најбољем интересу. У проблем смо ушли када су родитељи и наставници постали супротстављене стране, када родитељ мисли да ће заштити интерес свог детета тако што ће га заступати против наставника”, објашњава Вулић Бојовић.

Састанак синдиката просветних радника и представника Владе биће одржан за месец дана, а ускоро ће са радом почети и Радна група како би, на јесен, Нацрт измене кривичног законика ушао у скупштинску процедуру.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll