Конференција за штампу УСПРВ 15.10.2021

16. октобар 2021.

Када је Министарство просвете, у договору са надлежним здравственим институцијама, разматрало опције за почетак нове школске 2021/2022. године под пандемијским условима, заборавило је на запослене у настави, кажу у Унији синдиката просветних радника Војводине.

Према речима потпредседника УСПРВ Јоце Копчића, „семафор“ модел, који је заживео међу школарцима, нажалост не може да надомести мањак наставног кадра са којима се школе у овом моменту суочавају.
„Наставници подједнако оболевају од короне као и ђаци, или су у изолацији због зараженог члана породице. За оне који имају тежу здравствену слику, карантин траје далеко дуже од две недеље, а школе су сада доведене у мат позицију, јер не могу да нађу замену“ истиче Копчић.

Он је на данашњој конференцији за новинаре навео да чак ни студенти са факултета немају жељу да обују наставничке ципеле, додајући да се то посебно одразило на дефицитарне предмете, као што су математика, физика, биологија…
Из УСПРВ питају ресорно Министарство да ли тренутно стање даје довољно јасно и јако упозорење да је у трећој по реду школској ‘ковид’ години само настављено гурање проблема под тепих, а тиме и нарушавање квалитета наставе и урушавање школског система.

Члан председништва УСПРВ Петар Петрић је говорио о непоштовању одредаба Посебног колективног уговора у ТШ “9. Мај” из Бачке Паланке, као и о потпуном фијаску по питању функционисања инспекцијских служби у овом случају.
Наиме, приликом утврђивања запослених који постају технолошки вишкови, утврђена је и јавно објављена Коначна ранг листа запослених за чијим радом делимично или потпуно престаје потреба. Упркос томе директор школе својим решењем не проглашава за технолошки вишак са 10% норме последњег са листе , већ претпоследњег.

Обраћање оштећеног Школском одбору школе, као и Општинској просветној инспекцији није дало резултата. Школски одбор није донео никакву одлуку поводом приговора, а Општинска просветна инспекција је одговорила да поменути случај није у њеној надлежности већ да је то надлежност инспекције рада. Уследило је обраћање инспекцији рада, као и приговор Покрајинском секретаријату, односно Покрајинској инспекцији. Обе инспекције су такође одговориле како оне не контролишу поштовање Посебног колективног уговора.

Стога се чланови СПР Бачка Паланка целокупној јавности, како и носиоцима полуга власти обраћају са следећим питањима:

Која инспекција контролише примену једног тако важног акта?

Да ли је одлазак на суд прва, уместо последња опција, како би требало да буде у једном добро уређеном друштву?

У међувремену се чека разрешење случаја на суду, јер је тужба путем синдикалног адвоката већ упућена према школи .

ИНФО служба УСПРВ
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll