Конституисан Савет за спречавање вршњачког насиља

30. мај 2023.

Конститутивна седница Савета за спречавање вршњачког насиља, којим руководи председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, одржана је данас у Влади Србије.

Брнабић је нагласила да је циљ Савета да се постигне нулта толеранција према вршњачком насиљу, уз напомену да ће се Савет фокусирати на постизање конкретних резултата и предузимање конкретних корака ка смањењу вршњачког насиља.

Премијерка је, говорећи о националној платформи за превенцију и сузбијање насиља под називом „Чувам те”, подсетила на то да од 19. маја преко те платформе сви, од наставника, ученика, до родитеља, могу да пријаве све врсте насиља које укључују децу, и поручила да та платформа на једном месту интегрише све потребне аспекте.

Председница Владе је прецизирала да су на њој умрежене све релевантне институције и ентитети из различитих области, као и да свако ко је пријавио насиље ту може да прати процес решавања свог случаја.

Пријаве насиља могу бити анонимне, а тријажни тим у року од пет до седам минута обрађује пријаву насиља на платформи и прослеђује је надлежним институцијама.

Координациони тим за платформу „Чувам те” директно ће реферисати Савету и обавештавати чланове о пријавама насиља на платформи, динамици њиховог решавања, као и о санкцијама за починиоце.

На седници је подвучено да су у току израде предлога измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, које подразумевају пооштравање казнених мера за децу која врше насиље и њихове родитеље, а које између осталог, подразумевају лакше удаљавање са часа и суспендовање ученика током трајања дисциплинског поступка.

Председница Владе је истакла да посебну пажњу треба посветити тим изменама и допунама закона и додала да ће, између осталог, фокус рада Савета бити и на материјалном статусу наставника, као и повећању броја педагога и психолога у школама.

Чланови Савета су констатовали да је неопходно охрабрити бољу комуникацију родитеља и деце, јер су истраживања показала да велики број ђака не пријављује насиље ни члановима најуже породице.

Такође, приметили су да је неопходан рад са разредним старешинама како би се и они активније укључили у решавање ових проблема.

Договорено је да динамика састајања Савета буде најмање једном месечно, а по потреби и чешће.

Заменик председника Савета је министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, а чине га и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка правде Маја Поповић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, остали представници Владе, Уницефа, Удружења „Маме су закон” и Центра за несталу и злостављану децу.

Извор: Влада Републике Србије
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll