ЛЕСКОВАЦ – ЗАХТЕВ ОДЛАГАЊЕ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

01. септембар 2020.
УНИЈА СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА ГРАДА ЛЕСКОВЦА
Траже одлагање школске године због нехигијене, збрке око организације наставе, неокречених учионица…
Представници Уније синдиката просветних радника Лесковац одржали су данас у 12 сати и 5 минута протест испред Школске управе за Јабланички и Пчињски округ на коме су захтевали одлагање школске године најмање на две недеље, највише због неспремности школа да држе наставу на до сада неартикулисан начин, нехигијенских услова, односно, неокречених учионица, недостатка дезинфекционих средстава, маски и другог, иако директори у Лесковцу тврде да свега тога има.
Председница тог синдиката Драгна Лазић рекла је да је одлагање почетка школске године тражено 28.августа на састанку с министром просвете због многих нерешених и неразјашњених питања у организацији почетка нове школске године и усклађености са безбедносним мерама у овој ванредној ситуацији, али је захтев одбијен, због чега се највише оптужује министар који сваки дан мења правила и препоруке.
„Питање је какав смо ми то узор деци ако као родитељи и наставници не знамо како одговорно да постпутимо у овим околностима, када немамо по школама основне хигијенске услове за почетак, а то је пре свега дезинфекција учионица кречењем, што је било нормално организовати и у нормалним условима пре почетка сваке школске године, одржавање и оспосабљавње тоалета за нормалну употребу у ванредним или неванредним условима, питање је сада?“, истакла је Лазићева.
Рекла је да је такође нејасно ко шта треба деци да обезбеди при поласку у школу, посебно апострофирајући маске.
„Министар је у једном свом интревју помињао да смо пример неким развијеним земљама као што су Француска и Немачка, а једна богата Немачка брине да шта ће деца научити за будућност, како ће земља просперирати ако се уруши знање. Ми нисмо дотле добацили и то нема везе са овом, претходно или неком будућом владом“, закључила је.
„За остала три синдиката у просвети је све идеално“
Она је рекла да се не зна редуковани план и програми, да ли има теткица спајдермена за чишћење огромног простора, али је говорила и о мутним радњама, односно, „злоупотребом и махинацијама“ при расписивање конкурса, да су углавном незаконити јер су на тим радним местима упослени, уместо оних који су годинама у системум потпуно нови људи захваљујући „неким ситуацијама које су се десиле пред изборе“.
„Катаегорију на коју су конкурсне комисије заборавиле, а то је дужина радног стажа при оцењивању кандидата, то је оно око чега смо се и у подгрупама доста пута састајали да управо то уведемо у процедуру конурса да би збринули већ оне људе који су у систему, а има их 10.000“, додала је.
Коментарисала је и недавно смањење одељења по школама повећањем броја ученика у једном одељењу, и с друге стране повећења техонолошких вишкова.
„Само су по једном извршиоцу додали још већу муку. Министар је недавно рекао да ће активирати и технолошке вишкове и оне који су на одређено време, да ли ће се то десити још не знамо“, истакла је Лазићева.КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll