Масовни протест наставника против насиља у школама

04. фебруар 2023.

Извор: Политика

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПСР) упутила је данас писмо министру просвете Бранку Ружићу у коме напомиње да је у више наврата последњих неколико година реаговала због свеопштег насиља у школама, да је ситуација све драматичнија, таква „да прети да изазове колапс образовног система”. Ресорног министра овај репрезентативни синдикат је подсетио да је последњу у низу својих акција − штрајк и протесте у 47 градова под паролом „Стоп насиљу у школама” спровео првог децембра прошле године, поводом застрашујућег случаја малтретирања професорке из Трстеника. Будући да су због процедуралних грешака трстенички ученици-насилници враћени у школу, руководство УСПРС-а пита Ружића докле се стигло са изменом законских и подзаконских аката. И то, након што је Радна група за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања, оформљена на иницијативу министра просвете, донела предлоге мера и закључке, који су по мишљењу овог синдиката − добри.

− Не оглашавате се, министре, не коментаришете ове скарадне ситуације које угрожавају ментално и физичко здравље свих у школи. Инсистирамо да нам се бар каже имамо ли чему да се надамо, по питању бољих законских и подзаконских решења и када? − истиче се у писму УСПРС-а првом човеку овдашњег просветног система.

Међутим, није баш сасвим тачно да се министар уопште не оглашава, бар када је реч о томе докле се стигло с најављеним и неопходним изменама прописа, које су предуслов да би утврђени предлози мера могли да постану део праксе. Недавно је у интервјуу за „Политику” изјавио да је потребно извесно време да се законски и подзаконски акти промене да би нове мере могле да се примењују, али да је у реализацију тог посла просветни врх кренуо без одлагања – одмах. Рок да се измене и допуне Правилникa о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање и Правилник о обављању друштвено-корисног, односно хуманитарног рада, по речима министра Ружића, био је до краја јануара. Према томе питање је дана када ће ове промене бити и озваничене објављивањем у „Службеном гласнику”. Припрема се и предлог Стручног упутства о раду одељењских старешина. Када је реч о измени законских решења и правилника који не зависе само од Министарства просвете, процедура је компликованија и захтева више времена, али према најавама просветног врха и званични предлози корекција просветних закона и подзаконских аката у циљу ефикаснијег одговора образовног система на насиље, требало би да буду спремни до краја овог месеца. Потребно је, на пример, изменити поједине чланове Закона о основама система образовања и васпитања како би се повећале минималне новчане казне за родитеље. Предстоје и измене закона о основном и средњем образовању, као и Правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установа.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll