Министре, не пребацујте одговорност на наставнике и родитеље

10. август 2020.

ОТВОРЕНО ПИСМО

Поводом Дописа министра просвете Младена Шарчевића

Свима је добро позната прича о човеку који се нашао у Тамном вилајeту, па није знао шта му је чинити, јер би га свака одлука коју донесе могла коштати.

Е па тај човек, не може бити један министар просвете! Тамни вилајет није ни простор, а ни време кроз које треба да се креће један министар. Министар просвете мора да ствара услове безбедног кретања образовног система, да путеви буду јасни и исходи очекивани и када је реч о образовању и када је реч о животу ученика у условима школовања.

Ministre ne prebacujte odgovornost

Не преносите изборе и одговорност на наставнике и на родитеље! Нити примамо Вашу плату, нити имамо Ваша овлашћења и привилегије.

По питању избора модела које нам нудите, Наставничко веће и Савет родитеља, овога пута остају уздржани, све до тренутка док се неко од надлежних не изјасни у писаној форми и са својим потписом по питању епидемиолошког стања у нашој земљи и безбедности ученика у тренутним условима школовања.

Што се тиче набавке дезинфекционих средстава, Школски одбор и Савет родитеља неће финансијски учествовати у обезбеђивању истог, што је ствар принципа и поштовања заједништва у којему функционишу све установе образовање под надлежношћу МПНТР. Нећемо дозволити да нечију материјалну могућност, користите као изговор или осуду усмерену ка оним установама које не буду у могућности да за своју децу и ученике обезбеде основна хигијинска и дезинфекциона средстава.

Надамо се да ћете се ускоро сетити тих напред поменутих привилегија, а које се односе и на приступ информацијама од значаја, па донети коначну одлуку о моделима у оквирима којих ће се одвијати даље школовање, а да уз њих не „хефтате“ и додатна упутства о мерама опреза, скидајући одговорност са себе, јер сви добро знамо да те мере не могу бити спроведене.

Сетимо се само чињенице да је сапун у дечјим тоалетима први пут виђен 12. марта 2020. године. За ученике је био права атракција, а за нас наставнике „права“ брига. Још тада смо постали дежурни у ђачким тоалетима, али нисмо бројали секунде које ученик проведе у прању руку, већ водили рачуна да се та „драгоцена“ течност сувише не расипа.
Уз то, сетимо се и одлуке МПНТР у погледу остваривање уштеда у систему образовања, којом је норма техничког особља смањена, па смо сада у ситуацију да у оквиру стопроцентне норме, помоћни радник има задужење да обезбеђује хигијенске услове на површини од 450 квадрата, а коју у свакодневним активностима користе деца.
Ако говоримо о мерама превенције, онда морамо знати и из којих фондова је планирано да буду финансирани издаци у погледу њиховог обезбеђивања, као и колика је поузданост спровођења наведених мера у погледу обезбеђивања безбедних услова за школовање учениика и рад наставника у установама образовања.

Тај пут „Како нам Бог да“ и „Видећемо“, оставите неким другим министарствима, која својим деловањем неће угрозити животе деце и својих радника, а при томе мислимо и на образовање и васпитање ученика.

Извесно је хитно доношње одлука надлежних институција о начину реализације образовно – васпитног рада у установама образовања за 2020/21. годину.

Од Вас тражимо прецизна и јасна упутства о планираним моделима наставе и мерама превенције, која треба да садрже и јасан финансијски план за њихову реализацију и сповођење, детаљан план задужења запослених у систему образовања, план посебних мера у погледу заштите старијих колега и колега и ученика са хроничним обољењима…

Пошто у Вашем Допису наводите да се не треба обазирати на Ваше изјаве у јавности, јер су погрешно интерпретиране, остаје нам да се надамо да сте упознати са врстом стручне спреме запослених у систему образовања и њиховим надлежностима, па да ћете сходно томе у установама образовања обезбедити квалификован кадар, уколико Ваше мере превенције буду подразумевале и рано дијагностиковање болести изазване коронавирусом.

У Чачку, 10.08.2020.год.

Руководилац Ресора за финансије, аналитику и чланство УСПРС
Владимир Аџић
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll