Министру опет криви наставници!

20. јун 2020.

Јанковић: Министру опет криви наставници, деца под стресом у сред корона кризе

Не знам докле ћемо се чудити стварима попут полагања завршног испита и откривања тестова, и када ћемо престати да доводимо све у ту ситуацију, упитала је Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) коментаришући полагање мале матуре и то што су се решења комбинованог теста појавила јутрос на друштвеним мрежама. Јанковић је у Дану уживо рекла и да се министар просвете, оптужујући наставнике, понаша као да су они за њега „страна бића која праве проблеме“.

Решења комбинованог теста са мале матуре појавила су се на друштвеним мрежама, а министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је о свему обавештена полиција. Он је рекао да је добио информацију да је у основној школи у Новом Пазару „неко успео“ да фотографише комбиновани тест, а да ће истражни органи испитати и професоре и ученике за које се сумња да су у томе учествовали. Истакао је да је то догађај локалног карактера и да неће утицати на процес спровођења завршног испита, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

„И прошле године када смо чули да је откривен тест пре него што је могао да се нађе пред ученицима, чинило ми се као лоша шала. Ове године је као да је режирао ‘Монти Пајтон’. Не бих знала шта да вам кажем, докле ћемо се ми чудити стварима попут полагања завршног теста, када ћемо престати да доводимо све у ову ситуацију, пре свега ђаке, наставнике, родитеље, а сваке године држимо палчеве да све буде у реду, и ево шта се десило“, казала је Јанковић.

На наводе министра да је у питању „саботажа“, саговорница Н1 каже да Шарчевић сваке године оптужује наставнике.
„Мени је индикативно да прошле године кад је откривен тест из математике, министар је рекао – сигурно је неки наставник. Ове године изјављује – сигурно је у то умешан неки наставник. Како год и шта год да буде, невероватно је да министар просвете има тако лоше мишљење о наставницима, и није ми јасно чији је он министар. За њега су наставници страна тела, нека бића која стално желе да праве проблеме“, рекла је.
Према речима Јанковић, наставника има пуно и нису сви исти.

„Наставника има пуно, више од 150.000, ако гледате и универзитете. То не значи да су сви истог квалитета, али овде ми говоримо да министар отворено, стално и увек, сваке године, у наставнику види опасност. И то је закључак свега“, нагласила је.

О томе каква порука се шаље деци када се деси овако нешто, Јанковић каже да деца највише трпе.
„Деца би требало да су на првом месту. Ове године није било све тако једноставно, десило се данас то, немамо информација да ли је једино у Новом Пазару, али оно што можемо да кажемо о нашим ђацима да су они ове године прошло нешто што њихови вршњаци нису никада. Били су затворени два месеца, сваког дана им је слата различита информација, да ли ће се вратити у школу, да ли неће, зато је Унија синдиката предложила тада министру, док је трајала изолација, да ове године не буде завршног испита, јер смо сматрали да су деца под стресом. Министар нас није послушао, те је одлучио да се испит реализује“, рекла је Јанковић.
А деца су, каже, наставила да пате.

„Сад смо у њих унели додатну сумњу. Овај случај се, додуше, десио у време када су ђаци радили тест, не би требало да га је неки ђак имао, с обзиром да су дјаци морали да оставе телефоне на улазу у учионицу. Како год, нека буде да је локални случај, ми смо унели сумњу у наше ђаке и поново смо показали по ко зна који пут, да смо ми мали, а да су деца велика“, рекла је гошћа Н1.
Јанковић се осврнула и на полагање такозване велике матуре.

„Волела бих да је министар данас поменуо и велику матуру, јер ми једини у Европи имамо ситуацију да је мала матура 10 пута тежа него велика и ми децу од 14-15 година излажемо невероватном стресу, а матуранти у средњим школама имају лакшу матуру“, каже.

Оно што треба стварати је просветни систем, додаје.
„У једном систему ви сте окружени људима којима верујете, такву енергију и ширите, ви упућујете ђаке на наставнике, ђаке на друге ђаке, родитеље на наставнике…И ту се ствара систем поверења. У оваквом систему, нико никоме не верује. Није у питању само штампарија, него се ствара свеопште неповерење, наставници против родитеља, ђаци против наставника, родитељи против наставника, и у том хаосу не знам шта добро можемо да очекујемо“, упитала је.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll