МОРАЋЕ САМИ ДА НАДОКНАДЕ ПРОПУШТЕНО

26. новембар 2023.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије за Ало! објашњава које ће обавезе имати суспендовани ученици

Ђаци који крше дисциплину или су насилни према вршњацима и наставницима – имаће смањену оцену из владања, а за теже преступе као што су туча, ударање, шамарање, добиће минимум пет дана суспензије из школе, нове су допуне просветних закона усвојене крајем октобра.

Не само да ће против ученика који грубо крше правила понашања у школи бити покренут дисциплински поступак, већ ће одговорност прелити и на родитеље проблематичних ђака.

Добривоје Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника Србије за Ало! истиче да су ове измене закона биле неопходне и да су школе, упркос свим изазовима са којима се суочавају, и даље најбезбедније место за нашу децу.

– Измене и допуне просветних закона, као и усвојене мере имају за циљ да школе остану безбедно место како за ученике, тако и за наставнике, помоћне раднике и све запослене у образовању. Сматрам да су школе и даље најбезбедниија места за нашу децу, а држава је препознала да се оваква питања морају решавати свеобухватним мерама – рекао је на почетку разговора за Ало! Марјановић, и истакао да је умрежавање државних институција добар основ за решавање проблема насиља у школама.

– У односу на претходне ситуације када школа пријави насиље, те случајеве је преузимао МУП и Центар за социјални рад и ми нисмо имали никакве повратне информације докле се стигло са решавањем проблема. Сада смо сви умрежени, сарадња нам је на добром нивоу…И то је нешто што је веома похвално – рекао је Марјановић, који се осврнуо и на конкретне промене закона.

Осим новине да је 28 максималан број ученика по одељењу, ново је и то што ће оцена из владања улазити у просек од другог до осмог разреда.

– Међутим, то не значи да ће ученик који има јединицу из владања пасти годину, што би у принципу морало да буде. Ученици са лошом оценом из владања могу да је поправе кроз друштвено-користан рад, што је такође новима у овом закону. Али остаје отворено питање: „Шта ћемо с оним ученицима који током целе школске године праве проблеме?“. Њима јединица из владања не представља никакву казну јер им од тога не зависи да ли ће пасти годину или не. Али, таквих ученика је увек у мањини – рекао је Марјановић, и додао да ће осим ученика, одговорност прећи и њихове родитеље, односно старатеље.

– Школа је сада у обавези да поднесе кривичну пријаву против родитеља ученика када за то буде било основа. Такође, оно што је веома добро у новим законима је то што ученик против којег се води дисциплински поступак неће моћи само да промени школу и тако реши проблем. Док траје поступак, неће моћи да добије исписницу, а претходно могу да буду суспендовани минимум пет дана – каже Марјановић.

На питање којој мери одсуство са наставе може да буде добра казна, тим пре што ће многи ученици једва дочекати да не иду у школу, Марјановић истиче да они тада неће бити ослобођени од својих обавеза.

– Они ће сами морати да одговоре на своје наставне захтеве и да не заостају за градивом. Када се врате у школу, наставници неће бити у обавези да им посвете више пажње. Након што се заврши дисциплински поступак, ученици ће добити казну, али и обавезу друштвено-корисног рада. То може да значи да ће ученик бити дужан да одређени временски период помаже помоћним радницима, наставницима…- рекао је Марјановић.

Извор: Ало
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll