Може им се променити статус због смањења броја ђака

26. јул 2022.

Министарство поводом забринутости о затварању школа: Може им се променити статус због смањења броја ђака

Негативан тренд у природном прираштају доводи до смањења броја ученика, а тај вишедеценијски тренд се одразио најпре на школе које нису у градским насељима, речено је данас Тањугу у Министарству просвете, поводом забринутости Уније синдиката просветних радника Србије да ће нова Уредба Министарства која прописује да се настава од 5. до 8. разреда може организовати и у комбинованом одељењу, затворити мале школе.

Министарство наводи и да многе школе које нису у градским насељима, нису „угашене“ односно нису обуставиле процес наставе, већ је дошло до промене статуса, где је једна школа престала да буде самостално правно лице и постала издвојено одељење друге веће школе.

Министарство подсећа да је, као и сваке године, школама упутило Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама, где су процедуре јасно дефинисане.

Према тим процедурама, директори школа најкасније до 8. августа треба да доставе надлежној школској управи предлог за формирање одељења за наредну школску годину, који садржи податке о броју ученика у разредма као и преглед броја одељења за матичну школу и за свако издвојено одељење.

Уколико је реч о комбинованим одељењима, такође, потребно је да доставе број ученика по одељењима и разредима. Стручним упутством предвиђено је да за „признавање“ мањег броја ученика у одељењу од прописаног, школа добија сагласност надлежне школске управе.

Школа чији захтев одбије надлежна школска управа, може ради поновног разматрања да се обрати Министарству у року од пет дана од добијања негативног одговора надлежне школске управе.

Министарство такође подсећа да континуитет образовно-васпитног рада у школама са комбинованим одељењима има дугу традицију у срединама са малим бројем ученика и наводи да је Законом о основном образовању између осталог, прописано је да образовно-васпитни рад од петог до осмог разреда може да се организује и у комбинованом одељењу.

Законом је одређен и број ученика у таквим одељењима-комбиновано одељење састављено од два разреда може да има 15 ученика, а одељење од три или четири разреда до 10 ученика.

Локална самоуправа надлежна је за доношење мреже школа на њеној територији, додају у Министарству.

Извор: Телеграф
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll